Пређи на главни садржај

Kako zaustaviti štucanje


kako-zaustaviti-štucanje
Štucanje je u principu bezazleno, a izaziva ga grčenje dijafragme, odnosno nadražaj nerva poznatog kao " Nervus phrenicus".

Može se javiti kao reakcija na brzo jedenje i gutanje vazduha, konzumiranje hladnog pića ili ljutih jela, a često se javlja i kao posledica stresa i uzbuđenja.

Štucanje se manifestuje tako što grčenje dijafragme dovodi do širenja pluća uz trzaj, a deo dušnika u kome se nalaze glasne žice (glottis) se zatvara velikom brzinom. To dovodi do prekida dotoka vazduha i ispuštanja onih poznatih zvukova koji nas iritiraju, odnosno štucanja.

Štucanje nije opasno, ali ako traje satima ili čak danima neophodno je obratiti se lekaru. Naravno, pre toga možete isprobatineke od dobrih tradicionalnih metoda i zaustaviti štucanje sami.

Dosta pomaže mentalno odvraćanje pažnje od štucanja, a to se može postići tako što ćete pokušati da se setite šta ste prekjuče ručali ili nabrojati imena sedam ćelavih muškaraca koje znate. 

Poznata metoda jeste da vas neko uplaši, a pomaže i konzumiranje kašičice šećera odnosno vode.

Stručnjaci preporučuju i još neke metode koje provereno pomažu u zaustavljanju štucanja. Možete pokušati sa ubrzanim disanjem na usta ili nos. Radite to dahćući kao pas i time ćete opustiti dijafragmu.

A ako ste u društvu voljene osobe, najefikasniji način suzbijanja štucanja jeste ljubljenje.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...