Пређи на главни садржај

Spining trening - ubica kalorija


Spining, poznatiji i kao "indoor cycling",  pravi je ubica kalorija. Retko koji grupni trening je tako efektivan i tako motivišući poput "cyclinga". Ovaj originalni grupni trening, kao što samo ime govori, izvodi se na sobnim biciklima uz vođstvo i motivaciju instruktora.  


Tokom treninga je važna pozicija na biciklu, a kako ne biste trenirali pogrešno, prilikom prvog treninga zamolite instruktora da vam objasni ispravnu poziciju. Naime, sobni bicikli su napravljeni da pašu svim veličinama, ali potrebno ih je prilagoditi
Otkako se pojavio u specijalizovanim fitnes centrima u kratkom vremenu je osvojio vežbače i danas se ubraja u jedan od najpopularnijih i najposećenijih grupnih programa širom sveta. Trend je naravno zahvatio Srbiju.

POSEBAN I POPULARAN
Ovu vrstu treninga nazivaju indoor cycling, spin racing, xcyle ili pak spining. Koji god naziv bio u
pitanju, reč je o istom principu. Prebacivanje dragog sporta vožnje bicikla iz spoljašnjeg okruženja u unutrašnjost dvorane.

OBLIKUJE I JAČA
Tokom jednog treninga vežbate svoju izdržljivost, snagu i tehniku u isto vreme. A pri tome nije važno
da li napolju pada sneg, pljušti kiša ili duva vetar. Odličan je odabir za sve one koji ne vole treninge uz komplikovane pokrete i koreografiju. Ipak, kod ove vrste treninga je veoma važno da ste svesni svog fizičkog stanja i svojih mogućnosti. Naime iz spininga ćete izvući maksimum samo ako ste svesnikoliko daleko možete da idete, a da je to u granicama normale. Naime, poneseni grupom oko sebe, dobrom muzikom i motivišućim glasom trenera, može se dogoditi da pedaliramo prejako, a to vodi do pulsa koji je iznad idealnih vrednosti za treniranje. A tada je trening sve sam ne efektan.

SAMI ODREĐUJETE TEŽINU I NIVO TRENINGAPrednost ove vrste grupnog treninga je to što sami možete da odredite težinu i nivo treninga. Dok se na prvu čini kako svi pedaliraju jednakim intenzitetom, svako individualno namešta brzinu i težinu treninga. To znači da se, bez obzira na vašu trenutnu kondiciju i izdržljivost, možete priključiti ovom treningu. Pogrešno je mišljenje da je u pitanju hardcore trening koji samo oni retki uspeju da izdrže. Da, istina je da spinning da pretvorite u težak trening, ali isto tako kao početnik možete da krenete lakšim tempom.
  

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...