Пређи на главни садржај

Energetska pića - istine i zablude





Energetski napici su sve više popularni zbog činjenice da razbude, rasbistre um, pojačaju koncentraciju i "drže" budnim. Mnogi mladi, iz neznanja, konzumiraju ove napitke da bi se otreznili. O zabludama i rizicima nekontrolisanog ispijanja ovih napitaka za portal "Žena" govori dr Slobodan Stojković, lekar opšte prakse.


Energetski napici su popularni kod mladih. Jedna limenka energetskog pića ima približnu količinu kofeina kao i pola litre kafe

Dr Stojković ističe da posebno zabrinjava činjenica da mnogi mešaju energetska pića sa alkoholom, što izaziva opasne posledice po organizam, ubrzava normalan rad srca i stvara težak mamurluk zbog količine šećera koji energetska pića imaju. Varka je i da kofein smanjuje smanjuje efekte alkohola. Posebno zabrinjava sastav energetskih pića. Pogledajte čega sve ima u jednoj limenci.

KOFEINKofein je stimulans koji deluje na nervni sistem čoveka i smanjuje signale umora koji stižu do mozga. Kod kofeina postoji rizik od pojave zavisnosti i tolerancije, a u dva decilitra energetskog pića nalazi se oko 80 miligrama kofeina, što je dva puta više nego u "Koka - Koli".

ŠEĆER
Šećer je glavni sastojak svih energetskih pića, i izvor energije za sve ćelije u telu. Preporučena količina šećera u energetskim pićima je od 25 do 30 grama u dva decilitra, a preporučena količina unosa šećera je oko 40 grama na dan. To znači da već dve limenke premašuju preporučenu dnevnu količinu.

TAURIN
Taurin je amino kiselina koja se prirodno nalazi u ljudskom organizmu, u ima je u ribi, piletini i drugim namirnicama. On nastaje tokom vežbanja, da bi se sprečio oksidativni stres organizma.

BILJE
U većini energetskih pića nalaze se biljke koje u sebi sadrže kofein - guarana, oraščić kole i listovi biljke mate, međutim količina koja se u njima nalazi nije dovoljna, pa proizvođači dodaju veštački kofein da pojačava efekat.
- Ako ih uzimate tek s vremena na vreme, zaista mogu da utiču na budnost organizma, ali nemojte praktikovati da njihovo konzumiranje postane navika, jer su energetska pića psihoaktivne supstance koje izazivaju zavisnost, ubrzavaju rad srca i povećajavu krvni pritisak - savetuje dr Stojković.
  


Izvor vesti : BlicZena

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...