Пређи на главни садржај

Trikovi protiv zadaha od belog luka


Beli luk smanjuje rizik od razvoja raka dojke, debelog creva, želuca, grla i kože. Koristan je za srce, a njegva tajna je u sulfidima kojima je bogat, piše "Huffington Post". Ipak, njegov upečatljiv i jak miris često nas navodi da ga i ne jedemo onoliko kolio bi trebalo. Otkrivamo vam trikove kako da se rešite oporog zadaha.


Ne odričite se belog luka, ali brinite i o svom zadahu
Postoje namirnice koje ublažavaju ili u potpunosti rešavaju problem. dakle, da se ne bi danima mučili sa neprijatnim ukusom belog luka, preporučujemo jabuke, suve šljive, breskvem, spanać, bosiljak i peršun. Ove namirnice su pravi lek za loš zadah posle  jedenja belog luka.
Istraživanja su pokazala da hrana bogata fenolom uklanja loš miris sumpornih jedinjenja u belom luku, pa za najbolji efekat treba kombinovati  luk sa jednom od ovih namirnica.
Takođe, prema novim istraživanjima, mleko je možda još efikasnije u uklanjanju mirisa - pogotovo ako se pije pre ili tokom jedenja belog luka. Naime, voda u mleku ispira usta, a dodatna pomoć u uklanjanju lošeg mirisa je mlečna mast. Alternativa je zeleni čaj koji se može piti.
 
Način pripreme belog luka utiče na njegove vrednosti. Prednosti sulfida se ne mogu iskoristiti ukoliko je beli luk zgnječen i iseckan, a deset ili petnaest minuta nakon toga nije iskorišćen.
Beli luk koji je kupljen iseckan nudi iste prednosti, ali onaj koji se isprži,  gubi korisna svojstva.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...