Пређи на главни садржај

Bronchicum pomaže u iskašljavanju


Tokom zimskog perioda godine vrlo često su deca, ali i odrasli izloženi učestalim respiratornim infekcijama koje su gotovo uvek praćene kašljem. Kašalj kao jedan od simptoma bolesti ume da bude uporan i neprijatan, da nas ometa u našim aktivnostima tokom dana, ali i da remeti san noću.
Kašalj je, inače, prirodan , pozitivan, odbrambeni mehanizam našeg organizma i simptom koji upozorava na mnoge bolesti-bezazlene prehlade, ali i ostale bolesti kao što su grip, upala pluća, bronhitis, astma i druge. Uloga kašlja je i čišćenje disajnih puteva od sekreta i stranih tela. 

Kako razlikovati kašalj? 

Postoje dve vrste kašlja: 

1. Suv ili neproduktivan kašalj, kada se ne iskašljava sadržaj tj. sekret. 

2. Zreo ili produktivan kašalj kada se prilikom kašljanja iskašljava sekret. Takav kašalj ima zaštitnu ulogu jer se sa sekretom iskašljavaju i uzročnici kašlja. 

Kao što smo rekli, kašalj se javlja kod dece, tako i kod odraslih i stoga je neophodno tretirati ga na način koji je najbolje prilagođen za svaku od grupa obolelih. 

Tradicionalni biljni lek za iskašljavanje- Bronchicum u svom sastavu ima ekstrakte biljaka pitome majčine dušice (timijan) i jagorčevine koje imaju dokazana dejstva koja olakšavaju iskašljavanje kod zrelog, odnosno produktivnog kašlje, ali imaju i antimikrobno i sekretolitičko dejstvo čime se smiruje zapaljenje disajnih puteva. 

Bronchicum, biljni lek se nalazi u tri oblika i među retkima je registrovan kao lek: 

- sirup koji sadrži tečni ekstrakt timijana (pitoma majčina dušica), pretežno namenjen deci starijoj od godinu dana, ali i odraslima. 

- eliksir koji sadrži tečni ekstrakt timijana i jagorčevine zbog kojih je pogodan za odrasle, ali ga mogu koristiti i deca. 

- pastile koje su u obliku lozengi za lagano otapanje u ustima i koje takođe sadrže tečni ekstrakt timijana. Namenjene su deci starijoj od 12 godina i odraslima. 

Lek je dostupan u svim apotekama bez lekarskog recepta. 

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. 

Izvori: 

- Bronchicum eliksir S,sažetak karakteristika leka,novembar 2007. 50 mg/g + 25 mg/ g 130 g: 1480/2007/12 10.07.2007.
- Bronchicum sirup S,sažetak karakteristika leka,novembar 2007. 150 mg/ml 100 ml: 1481/2007/12 10.07.2007.
- Bronchicum pastile S,sažetak karakteristika leka,decembar 2008. 20 pastila 2877/2007/12 21.11.2007.
- Farmakologija, 22 izdanje, Beograd 2008god.
- Vladislav M.Varagic Milenko P.Milosevic
- Farmakologija respiratornog trakta pog. 32, str 432
- ekspektoransi,lekovi koj idelju na procese koji pokrecu mukus (mukoknetici, ekspektoransi) str 436



Preuzeto sa: B92

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...