Пређи на главни садржај

Temperatura se skida tek kada pređe 38,5 stepeni




Antibiotike treba davati tek ako ih preporuči lekar, a za skidanje temperature koristite sirupe, dvotrećinski rastvor alkohola i tuširanje mlakom vodom, savetuje dr Olivera Todorović, pedijatar.


Povišena temperatura kod dece čest je simptom mnogih bolesti, a tokom zimskih meseci jedan je od najčešćih razloga za vođenje deteta predškolskog uzrasta pedijatru.
Dr Olivera Todorović, pedijatar u Domu zdravlja „Dr Milutin Ivković“ u Borči, objašnjava da je visoka temperatura kod najmlađih najčešće posledica virusne ili bakterijske infekcije.

OBLAČITE IH KAO I SEBE
Roditelji su, ukazuje naša sagovornica, skloni da za vreme hladnih dana pretopljavaju decu.
– Oni često misle da je deci hladnije nego njima, pa pregrejavaju stanove ili im oblače previše odeće. To je pogrešno jer deca imaju isti termoregulacioni sistem kao i odrasli. Temperatura u stanu ne bi trebala da bude veća od 22–23 stepena, a u prostoriji gde se dete kupa za dva, tri stepena viša. Neka deca su zimogrožljiva, a neka lakše podnose niske temperature, što je vrlo često nasledno, pa roditelji i na to treba da obrate pažnju – kaže dr Todorović.
SIRUPI, ALKOHOL, TUŠIRANJE
Ona savetuje roditeljima da, kada temperatura pređe 37,5 stepeni, treba pažljivo pratiti stanje deteta i temperaturu češće meriti, ali je ne treba skidati.
– S obaranjem temperature kreće se tek kada ona dostigne 38,5 stepeni. Za to mogu da posluže sirupi za skidanje temperature, kao što su „brufen“, „ibuprofen“ ili „paracetamol“, koji smeju da se koriste i bez konsultacije s lekarom. Osim sirupa, pomaže i stavljanje obloga napravljenih od dve mere alkohola i jedne mere vode. Dobro je i tuširati dete polumlakom vodom, posle čega ga ne treba pretopljavati – kaže doktorka.
Za razliku od sirupa koji se detetu mogu dati i pre posete lekaru, to nikada ne treba činiti s antibioticima jer se oni daju isključivo ako ih preporuči lekar.

OBIČAN TERMOMETAR NAJPOUZDANIJI
Ona naglašava da je takođe pogrešno prestati sa davanjem sirupa za temperaturu čim dete počne da pije antibiotike.
– Roditelji greše ako tako postupaju jer sirup za obaranje temperature treba davati sve dok ona ne padne – ukazuje dr Todorović.
Njen je savet da temperaturu treba meriti običnim termometrom sa živinim stubom koji se stavlja ispod pazuha i drži pet minuta jer je on pouzdaniji od termometara koji se stavljaju na čelo ili u usta.
Na pitanje zašto je temperatura obično veća u večernjim satima, doktorka kaže da se ovo naročito dešava u slučajevima bakterijskih infekcija jer se uveče ljudski organizam umiri, pa su bakterije aktivnije.
  


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...