Пређи на главни садржај

Visoki trigliceridi izazivaju šlog



Visok nivo triglicerida može biti važniji faktor rizika za moždani udar, od visokog nivoa holesterola, otkriveno je u novoj studiji.
Danski istraživači otkrili su da visok nivo holesterola povećava šanse od moždanog udara kod muškaraca čiji je nivo triglicerida takođe bio visok. 

Za žene, nivoi triglicerida povećavaju šanse od moždanog udara nevezano za nivo holesterola. 

Trigliceridi su slični “lošem” LDL holesterolu, a za oba se veruje da vode stvaranju plaka u krvnim sudovima i arteroskleroze koja sprečava da krv dopre do mozga i uzrokuje šlog. 

U sklopu istraživanja naučnici su pratili 7.579 žena i 6.372 muškaraca koji su bili deo sveobuhvatnog istraživanja zdravlja srca kod građana Kopenhagena tokom 33 godine. 

Rezultati su pokazali da je čak 837 žena od ukupnog broja ispitanika pretrpelo šlog koji je povezan sa visokim nivoom triglicerida. 

Zaključak studije je da žene imaju 1,2 puta veći rizik od moždanog udara ako im nivo triglicerida u krvi iznosi više od 89 - 177 mg/dl, dok nivo od 443 mg/dl povećava šanse za čak 3,9 puta. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...