Пређи на главни садржај

Žvake pomažu održavanje linije





Žvake vam mogu pomoći da imate svež dah, da se izborite sa nikotinskom zavisnošću, možete poboljšati pamćenje, pa čak i da oslobodite suvišnih kilograma. Brojna istraživanja pokazala su da žvakaća guma "kroti" nalete gladi i na taj način regulišete telesnu težinu.

 
Nemojte da preterujete. Na žvake bez šećera gledajte kao na dodatno oružje u borbi protiv suvišnih kilograma

Žvakanje nekoliko žvaka tokom dana, svakako, nije dovoljno da se suvišni kilogrami sami od sebe istope - ako se ne pridržavate zdravog načina ishrane i izbegavate fizičke aktivnosti nećete radikalno izgubiti kilograme.
Istraživači preporučuju kao najbolje žvake bez šećera - jedna žvaka sadrži manje od 5 kalorija, u poređenju sa 10 kalorija, koliko ima žvaka sa šećerom. Takođe, osobe koje žvaću žvake unose čak 68 kalorija manje za vreme ručka, a da se pri tom te kalorije ne vraćaju, čak i ukoliko do kraja dana pojedu još puno hrane.
Žvake su takođe pomogle ispitanicima da se odupru naletima gladi, kao i da izbegnu privlačnu jako kaloričnu hranu, a osobe koje su žvakale žvake uspele su da sagore čak 5 odsto više kalorija. 
Ukoliko žvakanjem žvaka smanjite 50 kalorija dnevno, unesete neke male izmene u svoj životni stil, dnevno ćete uštedeti 100 kalorija, a ako zamenite kesu čipsa ili nečeg sličnog žvakom, i to samo jednom nedeljno, možete na taj način izgubiti čak 2 kilograma za godinu dana.
 
Loše strane
Iako žvaka može da pomogne prilikom smanjenja kalorija i izbegavanja kaloričnih grickalica, ne treba preterivati. Naime, većina žvaka bez šećera u sebi sadrži zaslađivač - sorbitol. Ova supstanca je u stvari šećerni alkohol koji tanko crevo jako teško apsorbuje i ima laksativno dejstvo.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...