Istraživač Dr Jennifer Keogh sa Univerziteta Južna Australija ispituje kako visoki unos soli ima negativan uticaj na zdravlje čoveka, ali ne samo u povećanju krvnog pritiska.
Objavila je preliminarna rezultate koji pokazuju visok unos soli nepovoljno utiče na funkciju krvnih sudova, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su ateroskleroza i bolesti srca.
"Ova studija po prvi put da pokazaje kako sa smnjenjem unosa soli, dolazi do benefita u funkcionisanju krvnih sudova i njihovog endotela.", kaže ona.
"Kada smo sproveli ovu preliminarne studiju, pronašli smo ljudi sa nižim unosom soli imaju znatno bolje krvne sudove od osoba koje jedu slanu hranu.”
"Kada smo sproveli ovu preliminarne studiju, pronašli smo ljudi sa nižim unosom soli imaju znatno bolje krvne sudove od osoba koje jedu slanu hranu.”
"Merenja smo vršili tako što smo obustavili dotok krvi u ruke ispitanika za kratko vreme pomoću manžetne za merenje krvnog pritiska, a zatim smo merili kako se krvni sud širi nakon popuštanja mažetne I ponovnog vraćanja krvi u ruku. Krvni sud smo merili ultrazvučnim aparatom kod svih ispitanika I onih sa malim I onih sa većim unosom soli.”
"Ako se krvni sud ne može raširiti, to sugeriše da nije tako zdrav kao što bi trebalo da bude."
Dr Keog, se nada da će studija omogućiti razumevanje negativnog dejstva soli I van krvnog pritiska.
"Nutricionisti sugeriše stanovništvu da bi unos natrijuma trebalo da bude oko šest grama dnevno, međutim, većina ljudi uzima oko devet do 12 grama dnevno", kaže ona.
"Međutim, većina ljudi ne dodaje so tokom ishrane I kuvanja hrane, svoJu hranu i ne dodati soli u njihovo kuvanje, već se hrana soli tokom njene proizvodnje.”
Dr Keog, se nada da će studija omogućiti razumevanje negativnog dejstva soli I van krvnog pritiska.
"Nutricionisti sugeriše stanovništvu da bi unos natrijuma trebalo da bude oko šest grama dnevno, međutim, većina ljudi uzima oko devet do 12 grama dnevno", kaže ona.
"Međutim, većina ljudi ne dodaje so tokom ishrane I kuvanja hrane, svoJu hranu i ne dodati soli u njihovo kuvanje, već se hrana soli tokom njene proizvodnje.”
"U široj studiji biće uzimani uzorci krvi, da se vidi koje se promene dešavaju u krvi. Verujemo da so može da se utiče na azot oksida, supstancu koju proizvode endotelne ćelije koja pomaže krvnim sudovima da se opuste.”
“Ukoliko se naše sumnje potvrde, trebalo bi da se utiče na vlasti da kontrolišu prizvođače I smanje soljenje hrane.”
Коментари
Постави коментар