Пређи на главни садржај

Zašto muškarci lakše mršave od žena


Poznato je da je sve lakše udvoje, te se tako mnogi parovi odlučuju i da se zajedno "bace na dijetu". Međutim, kada dođe vreme da partneri stanu na vagu i uporede svoj učinak, većina žena bude razočarano time što su njihovi partneri uspeli da se za kratko vreme reše većeg broja neželjenih kilograma.


Muškarci se lakše fokusiraju na željeni cilj i imaju jaču volju, te lakše gube kilograme od žena
Naučnici su upravo iz ovog razloga nedavno sproveli istraživanje  koje je nedvosmisleno pokazalo da muškarci lakše mršave od žena. Velike razlike u polovima postoje i na psihološkom i na fiziološkom planu i mada su žene češće te koje se podvrgavaju dijetama, muškarci su uspešniji u sprovođenju istih.

Jedan od razloga za njihov uspeh je i taj što su muškarci praktičniji, te više orijentisani na cilj koji žele da postignu, zbog čega im je lakše da se posvete dijeti i da ignorišu pritisak društva.
Kao drugi razlog za slabiji uspeh žena u držanju dijeta, naučnici vide i to što se žene podvrgavaju restrikciji ishrane vrlo često, te im to postaje stil života, za razliku od jačeg pola. Kako su žene redovno na dijeti, redovno se suočavaju i sa iskušenjima, a kada muškarac reši da oslabi on se tome u potpunosti posveti, bez posrtanja.

Sledeća zamka za žene krije se upravo u tome što su pokušale bezbroj dijeta, te su u glavi stvorile predrasude i ideje zbog kojih češće sumnjaju u sebe i u uspeh svoje namere, te im je samim tim i volja slabija i lakše prekidaju dijetu.
S druge strane, muškarci imaju pozitivniji pristup dijeti jer prosto veruju u svoj uspeh. Motivacija za dijetu je još jedan od problema za žene jer većina njih želi da oslabi zbog estetskog efekta, dok se muškarci odlučuju na dijetu uglavnom iz zdravstvenih razloga. Kako svemu pristupaju emotivno, a ne racionalno poput svojih partnera, žene imaju tendenciju da iskomplikuju svoju dijetu i ako ne vide rezultate u kratkom roku, odustaju.

Ipak, kad se psihološki razlozi stave po strani nastupaju i oni fiziološki, a velika razlika u hormonima, obliku tela i procentu masnoće ženama dodatno otežava stvar. Muški hormon testosteron i ženski hormon estrogen odgovorni su za distribuciju masnih naslaga u telu od puberteta pa nadalje. Zbog toga se kod žena masne naslage talože oko kukova, a kod muškaraca oko stomaka, a kako estrogen još više podstiče telo da nagomilava masne zalihe to ženama stvara dodatne probleme. Osim toga, muškarci imaju veću mišićnu masu zbog čega im je i metabolizam brži, te lakše sagorevaju kalorije.

I evolucija je odigrala značajnu ulogu u celoj priči, jer su muškarci bili lovci a žene odgovorne za reprodukciju. Budući da u praistorijska vremena nije bilo dovoljno hrane, priroda se postarala da telo žene deponuje dovoljno zaliha masnoće kako bi se omogućila ishrana ploda u materici. Hrane sada ima u izobilju i vremena su se promenila, ali genetika nije. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...