Пређи на главни садржај

Namirnice koje bude nervozu




Hrana koja ubrzava metabolizam, blokira proizvodnju adrenalina i samo kratkotrajno izaziva osećaj snage i poleta nije ono što bi trebalo da jedete tokom stresnih trenutaka. Stres bi se samo produbio.


Stres je okidač zbog kojeg organizam “zove” hranu, a čovek je unosi i kad za to nema potrebe. Najčešće tako da ni ne oseti šta i koliko jede. Ovde vam otkrivamo koje namirnice su pravi “uznemirivači” organizma i objašnjava šta se događa u telu nakon njihove konzumacije.

IZBEGAVAJTE SOPovećan unos soli blokira žlijezde koje luče adrenalin, a on vam daje dodatnu energiju i podiže raspoloženje. Bit ćete razdražljivi, umorniji i ubrzo ponovno gladni.

SLATKE GRICKALICE Unos šećera izazvaće pad koncentracije, lupanje srca, zaboravnost, čak i poteškoće s vidom ali i agresivnost. Ako slatkiše jedete uveče teže ćete zaspati, a da ne pominjemo da ćete izgubiti želju za seksom jer će šećerna injekcija snage delovati vrlo kratko. Dok dođete do postelje splasnuće. Dugotrajno konzumiranje većih količina šećera opterećuje gušteraču i dovodi do dijabetesa.

LJUTE GRICKALICE Namirnice koje ubrzavaju metabolizam, poput đumbira, rena i čili papričica, jesu dobri, ali ciljano. Nipošto dok ste pod stresom. Nakon unosa ljute hrane organizam dobija novu energiju i meša je sa stresom čime ga pojačava. Osim toga, ljuta hrana razbuđuje pa je nemojte konzumirati uveče pre spavanja.

KAFA Crni napitak je izvor stimulansa — kofein (podstiče stvaranje hormona stresa, nakuplja salo oko struka, oštećuje srce i mozak), teobromin i teofilin (razbuđuju, pa mogu da izazovu probleme sa spavanjem).

ČAJ Tamni čajevi su puni kofeina, oni čajevi koji sadrže bergamot i zvanično su proglašeni opijatima. Ako ste skloni anemiji, odbacite naviku pijenja tamnog čaja ili kafe nakon jela jer umanjuju apsorpciju gvožđa.


GAZIRANA PIĆA Kombinacija kofeina i šećera kao i veštačkih boja – stres u bočici! Nekoliko decilitara hladnog napitka samo će vas na kratko osvežiti, šećer će jurnuti u krv, sesti na gušteraču, želudac će se šokirati od hladnoće, a vi ćete na kratko biti hiperaktivni. Do iduće bočice.

ALKOHOL Svako ispijanje alkohola u vreme gužve na poslu je kobno jer se on pod delovanjem insulina pretvara u mast i taloži na jetru. Ona zbog toga ne može da obavlja svoju funkciju filtera, a upravo to radi prekovremeno, kada ste pod stresom.
Toksini ostaju u telu i talože se po okolnim organima. Sve što je više od čaše vina nakon ručka, kobno je.

CRVENO MESO Sastojci iz junetine, govedine... podižu nivo dopamina i norepinefrina, a oba su povezana s povećanjem uznemirenosti i stresa.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...