Пређи на главни садржај

Namirnice koje bude nervozu




Hrana koja ubrzava metabolizam, blokira proizvodnju adrenalina i samo kratkotrajno izaziva osećaj snage i poleta nije ono što bi trebalo da jedete tokom stresnih trenutaka. Stres bi se samo produbio.


Stres je okidač zbog kojeg organizam “zove” hranu, a čovek je unosi i kad za to nema potrebe. Najčešće tako da ni ne oseti šta i koliko jede. Ovde vam otkrivamo koje namirnice su pravi “uznemirivači” organizma i objašnjava šta se događa u telu nakon njihove konzumacije.

IZBEGAVAJTE SOPovećan unos soli blokira žlijezde koje luče adrenalin, a on vam daje dodatnu energiju i podiže raspoloženje. Bit ćete razdražljivi, umorniji i ubrzo ponovno gladni.

SLATKE GRICKALICE Unos šećera izazvaće pad koncentracije, lupanje srca, zaboravnost, čak i poteškoće s vidom ali i agresivnost. Ako slatkiše jedete uveče teže ćete zaspati, a da ne pominjemo da ćete izgubiti želju za seksom jer će šećerna injekcija snage delovati vrlo kratko. Dok dođete do postelje splasnuće. Dugotrajno konzumiranje većih količina šećera opterećuje gušteraču i dovodi do dijabetesa.

LJUTE GRICKALICE Namirnice koje ubrzavaju metabolizam, poput đumbira, rena i čili papričica, jesu dobri, ali ciljano. Nipošto dok ste pod stresom. Nakon unosa ljute hrane organizam dobija novu energiju i meša je sa stresom čime ga pojačava. Osim toga, ljuta hrana razbuđuje pa je nemojte konzumirati uveče pre spavanja.

KAFA Crni napitak je izvor stimulansa — kofein (podstiče stvaranje hormona stresa, nakuplja salo oko struka, oštećuje srce i mozak), teobromin i teofilin (razbuđuju, pa mogu da izazovu probleme sa spavanjem).

ČAJ Tamni čajevi su puni kofeina, oni čajevi koji sadrže bergamot i zvanično su proglašeni opijatima. Ako ste skloni anemiji, odbacite naviku pijenja tamnog čaja ili kafe nakon jela jer umanjuju apsorpciju gvožđa.


GAZIRANA PIĆA Kombinacija kofeina i šećera kao i veštačkih boja – stres u bočici! Nekoliko decilitara hladnog napitka samo će vas na kratko osvežiti, šećer će jurnuti u krv, sesti na gušteraču, želudac će se šokirati od hladnoće, a vi ćete na kratko biti hiperaktivni. Do iduće bočice.

ALKOHOL Svako ispijanje alkohola u vreme gužve na poslu je kobno jer se on pod delovanjem insulina pretvara u mast i taloži na jetru. Ona zbog toga ne može da obavlja svoju funkciju filtera, a upravo to radi prekovremeno, kada ste pod stresom.
Toksini ostaju u telu i talože se po okolnim organima. Sve što je više od čaše vina nakon ručka, kobno je.

CRVENO MESO Sastojci iz junetine, govedine... podižu nivo dopamina i norepinefrina, a oba su povezana s povećanjem uznemirenosti i stresa.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Šta popiti kada nas nešto boli?

Kad god nas nešto zaboli, mašimo se za lekove protiv bolova koji su dostupni bez recepta. Uprkos tome što je do njih lako doći, to ne znači da ove nesteroidne antiinflamatorne lekove treba da koristite bez prethodne konsultacije s lekarom jer, kako kaže dr Aleksandar Stefoski, ne deluju svi na istu grupu organa. Uz to neki imaju manje, a neki više neželjenih dejstava. Za početak, evo osnovnih informacija o najčešće korišćenima. Brufen Generičko ime ibuprofen deluje protiv zapaljenja, povišene telesne temperature i bolova (analgoantipiretik), po mehanizmu sličnom dejstvu aspirina. To je nesteroidni antireumatik dobre podnošljivosti, koji se često preporučuje kao prvi izbor u terapiji reumatskih, akutnih infektivnih i drugih bolova. Doziranje je individualno, a prosečne dnevne doze za odrasle su 1.200 do 1.600 miligrama podeljeno u tri-četiri pojedinačne doze; kod dece je prosečna dnevna doza 20 miligrama po kilogramu telesne težine, a kod dece ispod 30 kilograma maksimalna dnevna doza ...

Ovas - ruski eliksir zdravlja

Za jedne - stočna hrana, za druge - hrana bogova. Drevni Grci i Skandinavci su imali potpuno različita mišljenja o zobi. Ova skromna žitarica je bila pravi spas od gladi za mnoge narode, ali u nekom periodu ljudi su je zaboravili. U naše vreme naučnici su otkrili izuzetna isceljujuća svojstva zobi, koja leči mnoge bolesti i pomaže pušačima da ostave cigarete. Zahvaljujući doktoru Vladimiru Izotovu, o „ruskom ovsenom eliksiru“ je saznao ceo svet. Po starim receptima Trideset tri medicinska preparata dnevno, konsultacije najboljih stručnjaka, najsavremenije metode terapije - i nikakvog progresa u lečenju. Sovjetski lekar Vladimir Izotov, koji je preboleo krpeljni encefalitis, nalazio se u teškom zdravstvenom stanju. Usled opasne virusne infekcije dobio je mnogobrojne komplikacije: bolest bubrega, išemiju, srčanu aritmiju, hipertenziju, pogoršanje sluha... Iako je Izotov bio doktor, nije uspeo da izleči sebe uz pomoć najnovijih preparata. Mnogobrojni lekovi, koje je uzimao po ...