Пређи на главни садржај

Prirodni lekovi protiv dijareje


ijareja je simptom raznih bolesti, od lakših do ozbiljnijih. Možda je u pitanju "pokvareni želudac" ili infekcija, zaraza gripom ili pak neuhranjenost. Bolesti creva i sistema za varenje često rezultiraju dijarejaom, a ponekad je u pitanju infekcija parazitom. Stručnjaci smatraju da svaka dijareja koja ne traje duže od dva dana nije opasna, a sve preko toga zahteva hitan odlazak kod lekara. 




Isprobajte razne metode u borbi protiv dijareje, najlakše je da se opredelite za lekove
Ono što je nezgodno, je to što se uz dijareju često javljaju i stanja kao što su dehidracija, gubitak apetita, mučnina, bol u želucu ili grčevi i temperatura. Mi smo ovde izdvojili nekoliko prirodnih rešenja koja mogu da vam .

KORIJANDER
Ova biljka ima brojne zdravstvene prednosti. Lišće joj je bogato proteinima, mastima, mineralima, vlaknima, ugljenim hidratima i vodom. Minerali i vitamini uključuju: vitamin C, kalcijum, fosfor, gvožđe, karotin, tiamin, riboflavin, niacin, natrijum, kalijum i oksalne kiseline. Za lečenje dijareje koristite suvi korijandar.

BOROVNICE
Ovo voće je bogato antioksidansima. Učinak se potencira ako borovnice konzumirate s probioticima – dobrim bakterijama iz jogurta i sličnih proizvoda. Za razliku od svežih bobica koje blago čiste organizam, sušene borovnice zaustavljaju dijareju.

ĐUMBIR Sadrži analgetička, antipiretička, antibakterijska i svojstva sedativa, a brojne istraživanja su pokazala delotvornost đumbira u lečenju dijareje. 
Probajte čaj: dve kašičice svežeg đumbirovog korena ostavite na 15 minuta u vrućoj vodi i procedite. Čaju po ukusu i navici, dodajte med ili limun.

  

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...