Пређи на главни садржај

Nova merenja za holesterol



LaboratoryDobro je poznato da je visok nivo holesterola sa lipoproteinom visoke gustine (HDL) , "dobar" holesterol, povezan sa manjim rizikom od srčanih bolesti. Nedavne studije su analizairale da li je farmakološko povećanja HDL holesterola korisni za pacijenta.
Nova studija pokazuje da novo merenje HDL koje nazivamo holesterolsko isticanje kapaciteta, mnogo bliže povezana sa zaštitom od srčanih oboljenja nego sam nivo HDL-a u organizmu.
Ateroskleroza se obično nastaje sa nagomilavanjem holesterola duž zida arterije. Holesterolsko isticanje kapaciteta, kao integrisana mera HDL funkcije, direktno obračunava efikasnost kojom HDL uklanja holesterol iz makrofage (vrsta belih krvnih zrnaca) - vrste koja se akumulira u arterijskom plaku.

"Nedavna naučna saznanja su usmerena ka povećanju interesovanja konceptu merenja funkcije HDL-a, a ne samo njenog nivoa u krvi. Merenje funkcije HDL-a može biti važnije da se proceni kardiovaskularni rizik i evaluaciju nove HDL-ciljane terapije", ističe dr Daniel j. Rader, direktor preventivne kardiologije u Penn-u, . "Naša studija je prva u kojoj se meri HDL funkcija - njena sposobnost da ukloni holesterol iz makrofaga."
U ovoj studiji, Rader i njegove kolege su merili holesterolsko isticanje kapaciteta kod 203 zdravih dobrovoljaca koji su bili podvrgnuti proceni stenoze karotidnih arterija (debljine intime-medije), koja je mera ateroskleroze. Bilo je 442 bolesnika sa potvrdđenom koronarnom bolešću i 351 pacijenata bez kardiovaskularnih bolesti.

Inverzni odnos postoji između holesterolskog isticanja kapaciteta i debljine karotidne intime-medije i pre i posle prilagođavanja nivoa HDL holesterola. Nakon staronog i polnog prilagođava analize, povećanje holesterolskog isticanja kapaciteta praćena je smanjenjem od koronarnih bolesti. Ovaj odnos je ostao isti I posle uključivanja tradicionalnih kardiovaskularnih faktora rizika, uključujući i nivo HDL holesterola. Pored toga, muškarci i pušači su smanjili vrednost holesterolskog isticanja kapaciteta.
"Nalazi ove studije pokazuju da koncept merenja nivo funkcije HDL-a pruža više informacija od merenja količine HDL-a i predlaže potencijal za širu primenu merenja funkcije HDL-a u proceni novih HDL-terapija", rekao je Rader.


Izvor: New England Journal of Medicine

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...