Пређи на главни садржај

Prilagodite ishranu svojim potrebama – uživajte u omiljenim ukusima





Prilagodite ishranu svojim potrebama – uživajte u omiljenim ukusima

Iako znamo da je važno da se pridržavamo pravila zdrave ishrane – da se hranimo redovno i raznovrsno, da jedemo više puta dnevno manje porcije, da unosimo dovoljne količine voća i povrća i dosta tečnosti - često nemamo vremena da se u potpunosti pridržavamo svega i teško nam je da se odreknemo svoje omiljene hrane. 


Na sreću, postoji način da uživamo u proizvodima bez kojih ne možemo i da namirnice koje unosimo prilagodimo svojim potrebama. Ono što je važno jeste da održimo energetski balans, u čemu nam pomažu informacije koje se nalaze na ambalaži proizvoda, ukoliko se njima pravilno rukovodimo.

GDA (Guideline Daily Amounts) ili Uputstvo za dnevni unos kalorija je šema obeležavanja nutritivnih vrednosti proizvoda po jednoj porciji i nalazi se jasno istaknuta na ambalaži proizvoda. Ono se odnosi na približnu količinu kalorija, masti, zasićenih masti, ukupnih šećera, soli ili natrijuma potrebnih za uravnoteženu ishranu zdravih odraslih osoba i dece. GDA vrednosti su definisane na osnovu prosečnih dnevnih potreba organizma i zasnovane su na energetskom unosu od 2.000 kcal. S obzirom na to da su predstavljene na razumljiv način, svakom potrošaču lakše je da na osnovu tih informacija napravi odgovarajući izbor namirnica i proizvoda koje će tokom dana uneti u organizam i napraviti izbalansiran obrok.

Prilagodite ishranu svojim potrebama – uživajte u omiljenim ukusima

Prednost GDA šeme jeste to što ona ne daje sud o tome da li je neka hrana zdrava ili ne. Ona daje smernice u odnosu na koje se može proceniti nutritivna vrednost po porciji prehrambenog proizvoda. Velike kompanije, u želji da edukuju svoje potrošače i pruže im mogućnost adekvatnog izbora, na svojim proizvodima jasno ističu njegove hranljive vrednosti, a potrošači, na osnovu njih u svakom trenutku mogu izračunati broj kalorija koje unose u organizam.

A pošto svaka hrana ima svoju vrednost, ukoliko je umereno unosimo, možemo nastaviti da uživamo u omiljenim ukusima, hranimo se zdravo i ostvarimo željenu težinu!    

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...