Пређи на главни садржај

Nalaz krvi otkriva koliko radimo?



Umor i preopterećenost na poslu mogu se očitati i iz nalaza krvi i pljuvačke! U uzorcima uzetim od dobrovoljaca, kanadski istraživači pronašli su materije različite od onih koje obično ukazuju na depresiju i metaboličke poremećaje izazvane stresom. 

Umor

Grupa kanadskih naučnika iz Montreala otkrila je da krv i njen filtrat, pljuvačka, mogu pokazati znake profesionalne iscrpljenosti.

U uzorcima pljuvačke i krvi dobrovoljaca, istraživači su pronašli materije različite od onih koje obično ukazuju na depresiju, preneli su francuski mediji.

Umor

Naučnici iz Centra za istraživanje ljudskog stresa pri Univerzitetu u Montrealu došli su do tog rezultata analiziranjem uzoraka pljuvačke 30 učesnika istraživanja srednjih godina u različitim trenucima tokom dana radi merenja nivoa kortizola, „hormona stresa". 

Naučnici su merili i nivo više drugih faktora stresa kao što su nivo insulina, šećera, holesterola, upala, kao i krvnog pritiska.

Ti faktori, kada se svi zajedno imaju u vidu, mogu predstavljati znak nekog metaboličkog poremećaja.
Učesnici istraživanja popunjavali su i upitnike u vezi sa trenutnim nivoom stresa i simptomima depresije, kao i profesionalnoj iscrpljenosti.

Umor

Naučnici su na taj način otkrili kod osoba sa znacima profesionalne iscrpljenosti niži nivo kortizola od normalnog, uz poremećaje određenih metaboličkih funkcija.

Kod osoba sa znacima depresije primetan je viši nivo pomenutog hormona od normalnog i različit nivo metaboličkih poremećaja nego kod onih sa profesionalnom iscrpljenošću.

Naučnici ističu da istraživanje predstavlja tek početak ispitivanja u oblasti hemijske potvrde stepena umora i najavljuju detaljnija istraživanja. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...