Пређи на главни садржај



Uvođenje hleba u dečiju ishranu je od velikog značaja za pravilan rad sistema za varenje, ali i zbog žvakanja što će pripomoći u učvršćivanju desni i navići sluznicu usne šupljine na kruću hranu.


- Hleb je zbog obilja žitarica koje sadrže celulozu veoma zdrav i neophodan u dečijoj ishrani, objašnjava nutricinistkinja Branka Mirković.
- Celuloza olakšava rad creva jer sprečava začepljenje i održava crevnu floru. Ovo svojstvo celuloze posebno je važno za decu u prvim godinama života jer sistem za varenje upoznaje sve više hrane i mora se nositi sa sve više zahteva - dodaje ona.

Koliko hleba dnevno?


U uzrastu do godinu i po dana detetu je dovoljno da dnevno pojede 40 - 60 g belog hleba, iako je bolje ako mu ponekad ponudite komadić raženog ili crnog.
Od druge godine života detetu možete da dajete hleb od krupno mlevenog brašna, na primer kukuruzni hleb ili hleb sa mekinjama. Kriška hleba s maslacem biće odličan doručak, a osušene kockice crnog hleba upotrebite u supi umesto rezanaca.
U trećoj godini dete već može da pojede do 100 g crnog ili belog hleba dnevno. To se odnosi i na domaći hleb i pecivo.

Ne preterujte s pecivima i hlebom


Dozirajte peciva i hleb između obroka jer dete lako može da se ugoji. Ako je gladno, bolje je da mu date jabuku ili neko drugo voće koje nije toliko slatko. Voće će privremeno stvoriti osećaj sitosti, a nema puno kalorija.

Mirisni hleb i peciva

U pekarama danas možete naći razne vrste hleba, od onog koji je pripremljen na tradicionalan način do onog koji je obogaćen semenkama. Te vrste hleba su vrlo ukusne i bogatije su hranljivim materijama nego običan beli hleb.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.