недеља, 24. април 2011.
Uvođenje hleba u dečiju ishranu je od velikog značaja za pravilan rad sistema za varenje, ali i zbog žvakanja što će pripomoći u učvršćivanju desni i navići sluznicu usne šupljine na kruću hranu.


- Hleb je zbog obilja žitarica koje sadrže celulozu veoma zdrav i neophodan u dečijoj ishrani, objašnjava nutricinistkinja Branka Mirković.
- Celuloza olakšava rad creva jer sprečava začepljenje i održava crevnu floru. Ovo svojstvo celuloze posebno je važno za decu u prvim godinama života jer sistem za varenje upoznaje sve više hrane i mora se nositi sa sve više zahteva - dodaje ona.

Koliko hleba dnevno?


U uzrastu do godinu i po dana detetu je dovoljno da dnevno pojede 40 - 60 g belog hleba, iako je bolje ako mu ponekad ponudite komadić raženog ili crnog.
Od druge godine života detetu možete da dajete hleb od krupno mlevenog brašna, na primer kukuruzni hleb ili hleb sa mekinjama. Kriška hleba s maslacem biće odličan doručak, a osušene kockice crnog hleba upotrebite u supi umesto rezanaca.
U trećoj godini dete već može da pojede do 100 g crnog ili belog hleba dnevno. To se odnosi i na domaći hleb i pecivo.

Ne preterujte s pecivima i hlebom


Dozirajte peciva i hleb između obroka jer dete lako može da se ugoji. Ako je gladno, bolje je da mu date jabuku ili neko drugo voće koje nije toliko slatko. Voće će privremeno stvoriti osećaj sitosti, a nema puno kalorija.

Mirisni hleb i peciva

U pekarama danas možete naći razne vrste hleba, od onog koji je pripremljen na tradicionalan način do onog koji je obogaćen semenkama. Te vrste hleba su vrlo ukusne i bogatije su hranljivim materijama nego običan beli hleb.

Нема коментара:

Постави коментар