Пређи на главни садржај

Oralni seks uzrok nastanka raka grla




Oralni seks je povezivan sa razvojem raka u ustima, glavi i vratu, ali novi izveštaj pokazuje da oralni seks pretstavlja veći factor rizika za razvoj raka grla od duvana.

HPV ( humani papiloma virus ) je virus koji se prenosi putem oralnog seksa . Istraživači koji proučavaju HPV, kažu da je virus 64% izaziva rak orofarinksa. Naučnici smatraju da je HPV glavni uzrok raka grla kod ljudi ispod 50 godina .

Studija je predstavljena na godišnjem sastanku “American Association for the Advancement of Science” . Istraživači sa “Ohio State University” ističu da osobe koje su više upražnjavale oralni seks I koje su često menjale partnere imaju veći rizik za dobijanje raka grla, koji se razvija u središnjem delu grla.
" Pojedinac koji ima šest ili više partnera u životu - sa kojima su imali oralni seks - ima osmostruko povećanje rizika u odnosu na nekoga ko nikada nije imao oralni seks , "izjavio je Dr Maura Gillison sa “Ohio State University”.

Prema “Oral Cancer Foundation”, kod 37.000 ljudi u Sjedinjenim Državama je dijagnostikovan rak grla u 2010 . Tokom proteklih pet godina , zdravstveni zvaničnici pozivaju roditelje da zaštite svoje ćerke vakcinacijom protiv HPV-a kako bi sprečili rak grlića materice . Ali ovi novi rezultati ukazuju na to da mladići takođe imaju koristi od vakcinacije zbog nedavnog povećanja razvoja raka grla kod pretežno mladih muškaraca.
Bonnie Halpern - Felsher , profesor pedijatrije sa “University of California” , u San Francisku ukazuje de je ovaj izveštaj posebno važan za tinejdžere . Ona je ispitivala 600 tinejdžera tokom 10 godina i otkrila da je oralni seks mnogo zastupljeniji nego vaginalni seks i da mnogi tinejdžeri podrazumevaju da oralni seks nije seks .

Istraživači ne mogu definitivno reći da vakcina koja se koristi u borbi protiv HPV-a sprečava raka grla , ali oni smatraju da može da smanji rizik .


Izvor: American Association for the Advancement of Science conference

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.