уторак, 05. април 2011.

Kada je kafa opasna?
Konzumiranje kafe nakon masnog obroka može povisiti šećer u krvi do potencijalno štetnog nivoa, otkrila je nova studija. Naravno da masni obroci povećavaju nivo šećera u krvi, ali kafa nakon tih obroka udvostručuje te vrednosti, kažu istraživači.
Tokom studije je korišćeno posebno pripremljeno piće koje sadrži čestice masti, poznate kao lipidi, što je omogućilo istraživačima da spoznaju šta se događa u telu kad se kafa pomeša s masnoćama. Zdravi muškarci uzimali su onoliko grama pića koliko imaju kilograma. Šest sati kasnije su dobili slatko piće. Obično kad šećer bude probavljen telo proizvodi insulin koji uzima šećer iz krvi i distribuira ga do mišića. No, kanadski naučnici su ustanovili da mast utiče na sposobnost tela da to učini. 

Pri konzumiranju pića s česticama masti ljudi su imali 32 posto više šećera u krvi nego inače. U daljnjim testovima, ispitanici su dobili približno dve šoljice kafe pet sati nakon što su probavili piće s česticama masti. Rezultati, objavljeni u časopisu "Journal of Nutrition", ukazali su da se nivo šećera u krvi udvostručio nakon toga, iznosio je čak 65 posto više nego inače. 

"Konačno smo utvrdili da masnoće i kofein pogoršavaju komunikaciju između creva i gušterače, što može igrati ulogu u tome zašto kod ispitanila šećer nije distribuiran prema mišićima na odgovarajući način. Upravo stoga se i preporučuje ljudima koji imaju rizik od dijabetesa tipa 2 da smanje unos kofeina", obrazložili su stručnjaci i preporučili pijenje kafe bez kofeina, kao i izbegavanje crvenog mesa i fast-food hrane.

Нема коментара:

Постави коментар