уторак, 19. април 2011.

Slane grickalice snižavaju stesNije tajna da ljudi jedu kada su pod stresom. I stvari koje najbolje pomažu su čips, prženi slani kikiriki i druge slane grickalice.

Prema profesoru Eriku Krausu sa Univerziteta u Sinsinatiju eksperimentalno je utvrđeno da povećan nivo soli u organizmu smanjuje nivo hormona stresa i povećava nivo oksitocina. Ovaj hormon se više luči u organizmu kada je osoba zaljubljena. Oksitocin, kako ističu lekari, pozitivno utiče na druželjubivost.
 

Prema istraživanju tima profesora Krausea, obljavljenog u časopisu Neurology, kod pacova koji su imali više soli u krvi delovi mozga odgovorni za stres su bili manje aktivni nego kod laboratorijsih životinja koje nisu imale povišen nivo soli.
 

U kafićima se, neznajući za ova istraživanja, nudi slani kikiriki i čips, da bi pomogli ljudima da smanje stres i povećaju nivo oksitocina. Ovaj hormon, zauzvrat, povećava raspoloženje, podstiče komunikaciju, a solju izazvana žeđ tera ljude da piju, pri čemu to nisu uvek bezalkoholna pića.  

Нема коментара:

Постави коментар