Пређи на главни садржај

Najčešći mitovi o trudnoći




Ako imate decu, ili ste trudni, sigurno ste imali priliku da čujete neka od verovanja starih domaćica: „Ako vam stomak stoji visoko, nosite devojčicu, ako je nisko, nosite dečaka“, i tome slično.
Međutim, nisu sva verovanja tako zabavna, a sigurno ne dobra za zdravlje. Predstavljamo vam sedam najčešćih trudničkih mitova koji nemaju nikako uporište u nauci. 

Ne smete da se vakcinišete protiv gripa 
Upravo suprotno – vakcinacija protiv sezonskog gripa je veoma važna. Neke trudnice strahuju da mogu upravo zbog vakcine dobiti grip. Druge se plaše da konzervansi iz vakcina mogu naškoditi bebi.

Ipak, nema nikakvih naučnih dokaza da su ovi strahovi opravdani. Zapravo, te vakcine mogu spasiti život i vama i vašem detetu, jer trudnoća slabi imuni sistem, srce i pluća žene, što je čini podložnom raznim tipovima gripa. 

Trudnice koje se razbole od ove bolesti imaju veći rizik od smrtnosti, od drugih ljudi. Svakako, lekari ne preporučuju vakcine koje sadrže oslabljeni, živi virus gripa, a ukoliko strahujete zbog konzervanasa, tražite vakcinu bez rimerozala. 

2. Morate jesti za dvoje 
Spremate se da smažete duplu porciju ionako obilnog ručka, pa još i dupli dezert? Bolje vam je da spustite kašiku. Tačno je da jedete za dvoje, ali setite se da je to “drugo” teško svega nekoliko stotina grama. 

Ako žena ima normalnu težinu pre trudnoće, treba da unosi svega 300 dodatnih kalorija dnevno da bi beba rasla. To je ekvivalent čaši nemasnog mleka i polovini sendviča. 

Normalno je da se ugojite od 10 do 15 kilograma u toku trudnoće, a ako ste i ranije imali veću masu, čak i manje. Ukoliko pređete svaku meru, tako stečene kilograme skinućete s teškom mukom, a sa svakom sledećom trudnoćom, masa će se dodatno povećavati. 

Žene koje dobiju više od 23 kilograma, imaju veći rizik od komplikacija prilikom prirodnog porođaja, pa lekari u takvim slučajevima uglavnom preporučuju carski rez. Uz sve to, bebe koje još dok su u stomaku dobiju previše kilograma, češće postanu gojazni tinejdžeri. 

3. Izbegavajte farbe za kosu 
Nema potrebe da “uzgajate” izrastak devet meseci. Stručnjaci smatraju da boje za kosu i hidrogeni ne mogu da prodru kroz kožu u štetnim količinama. 

Ako se ipak brinete, možete se suzdržati od farbanja prva tri meseca trudnoće i od jakih isparenja kakva imaju hemikalije za čišćenje kuće. Takođe, kosa se u trudnoći menja, pa proizvodi koji su vam ranije odgovarali možda neće imati isti efekat. 

4. Zaboravite na kafu 
Ne možete da živite bez velike šolje jutarnje kafe? Slobodno je pijte i u trudnoći. 

Iako postoji strah da kafa utiče na prerani porođaja, spontani pobačaj ili malu težinu bebe pri rođenju, za to nema nikakvih naučnih dokaza. Jedna šolja kafe sigurno vam neće škoditi, ali se za svaki slučaj pridržavajte preporučenih doza (ne više od tri male šolje dnevno). 

5. Nemojte putovati avionom 
Skeneri na aerodromima, rendgen mašine na carini i radijacija tokom letenja na velikim visinama ulivaju strah u kosti budućim mamama. 

Istina je da ne morate da brinete, jer je količina radijacije suviše mala da bi izazvala bilo kakve komplikacije. Skeneri nisu opasni, jer se njihovom zračenju izlažete svega jedan do dva minuta što je premalo da utiče na bebu. 

Međutim, pošto postoji apsolutno bezbedna alternativa, prednost dajte drumskom saobraćaju. Ukoliko planirate put u poslednjem tromesečju trudnoće proverite sa vašom aviokompanijom da li postoje neka ograničenja. Većina njih ne želi rizik da im se neka od putnica porodi u avionu. 

Uz sve to, obavezno se posavetujte s lekarom, jer nekim ženama u poodmakloj trudnoći može pozliti na visinama većim od 9.000 metara. 

6. Sklonite ribu sa trpeze 
Dve porcije ribe nedeljno su izuzetno zdrave i za mamu i za bebu. Ribe iz hladnih mora sadrže mnogo omega 3 masnih kiselina, koje pomažu razvitak bebinog mozga i vida. 

Neke vrste bi ipak trebalo da zaobilazite jer sadrže visok udeo žive – sabljarka, ajkula i skuša. Losos, škampi i tuna iz konzerve su najbolji izbor. Ne bi trebalo da jedete sirovu ribu, kakva se obično nalazi u sušiju ili sašimiju, jer obično sadrži parazite i bakterije. 

7. Ništa od seksa 
Ne treba da apstinirate čim zatrudnite. Seks fizički ne može da povredi bebu, jer je ona potpuno zaštićena amnionskim mehurom i snažnim materičnim mišićima. 

Međutim, morate voditi računa o seksualno prenosivim infekcijama. Ako partner ima herpes, klamidiju ili hiv, bolest se može preneti i na bebu. Neke žene se pitaju da li orgazam može uzrokovati spontani pobačaj. Ako imate normalnu trudnoću, nema razloga da brinete. Kontrakcije koje nosi orgazam su potpuno drugog tipa od onih porođajnih. 

Sve u svemu, seksualni odnosi se smatraju bezbednim u svim fazama normalne trudnoće. Treba ipak da proverite sa lekarom koliko je rizična vaša trudnoća. Ako postoji ikakva opasnost od pobačaja, preranog rađanja ili ste imali bilo kakvo neobjašnjivo vaginalno krvarenje, onda će vam lekar savetovati da se suzdržite od milovanja. 

Коментари

  1. A da li sme da se pije aronija u trudnoci?
    Hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam se konsultovala sa ginekologom i rekao je da mogu da pijem aroniju u trudnoci . Pijem je jedanput dnevno, pomešanu sa sokom od borovnice.

      Избриши
    2. Drago mi je da je tako i verujem da će Vam super prijati a pogotovu bebi a i Vama kada dođete u zadnjem trimestru gde je imunitet i krvna slika jako bitna..pozdrav

      Избриши
  2. Iskreno, najbolje bi bilo da se posavetuješ sa lekarom. Ona je jako korisna,dosta sam čitala da je i preporučuju tada baš,smanjuje mučninu..povećava imunitet ali ipak,nisam toliko stručna da bih to tvrdila sa sigurnošću. Ipak sve mora da se uzme u obzir,stanje trudnice..mada ako je sve u redu,ne vidim razloga što se ne bi koristila..jako je zdrav ali pak i jak jer se koristi i u preventivi lečenja kancera.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.