четвртак, 17. фебруар 2011.

Trikovi protiv zadaha od belog luka


Beli luk smanjuje rizik od razvoja raka dojke, debelog creva, želuca, grla i kože. Koristan je za srce, a njegva tajna je u sulfidima kojima je bogat, piše "Huffington Post". Ipak, njegov upečatljiv i jak miris često nas navodi da ga i ne jedemo onoliko kolio bi trebalo. Otkrivamo vam trikove kako da se rešite oporog zadaha.


Ne odričite se belog luka, ali brinite i o svom zadahu
Postoje namirnice koje ublažavaju ili u potpunosti rešavaju problem. dakle, da se ne bi danima mučili sa neprijatnim ukusom belog luka, preporučujemo jabuke, suve šljive, breskvem, spanać, bosiljak i peršun. Ove namirnice su pravi lek za loš zadah posle  jedenja belog luka.
Istraživanja su pokazala da hrana bogata fenolom uklanja loš miris sumpornih jedinjenja u belom luku, pa za najbolji efekat treba kombinovati  luk sa jednom od ovih namirnica.
Takođe, prema novim istraživanjima, mleko je možda još efikasnije u uklanjanju mirisa - pogotovo ako se pije pre ili tokom jedenja belog luka. Naime, voda u mleku ispira usta, a dodatna pomoć u uklanjanju lošeg mirisa je mlečna mast. Alternativa je zeleni čaj koji se može piti.
 
Način pripreme belog luka utiče na njegove vrednosti. Prednosti sulfida se ne mogu iskoristiti ukoliko je beli luk zgnječen i iseckan, a deset ili petnaest minuta nakon toga nije iskorišćen.
Beli luk koji je kupljen iseckan nudi iste prednosti, ali onaj koji se isprži,  gubi korisna svojstva.

Нема коментара:

Постави коментар