среда, 23. фебруар 2011.

Otkriven način na koji učimosynapseMedicinski istraživači su pronašli takozvanu "kariku koja nedostaje" koja objašnjava interakciju između mozga i neuronskih okidača odgovornih  za učenje.
Dobra vest je što ona potencijalno otvara nove načine za jačanje kognitivnih funkcija kod bolesti kao što je Alchajmerova bolest, kao i jačanje memorije kod zdravih ljudi.

Acetilholin se oslobađa u mozgu tokom učenja i bitan za sticanje novih uspomena. Njegova uloga je da olakša delatnost NMDA receptora, proteina koji kontrolišu vezu između nervnih ćelija u mozgu.
Opisujući svoje nalaze u časopisu "Neuron", istraživači iz  Škole za fiziologiju i farmakologiju  u Bristolu pokazale su da acetilholin olakšava rad NMDA receptorima preko inhibicije aktivnosti drugih proteina koji se nazivaju  SK kanali čija je normalna uloga  da ograniči aktivnosti NMDA receptora.

Ovo otkriće uloge SK kanala pruža novi uvid u mehanizme osnovnih učenja i memorije. SK kanali normalno deluju kao prepreka za normlano funkcionisanje NMDA receptora , inhibiraju promene u snazi veza između nervnih ćelija i time ograničavaju sposobnost mozga za kodiranje uspomene. Nalazi iz ovog najnovijeg istraživanja pokazuju da blokada koju izaziva SK kanal  može da se ukloni oslobađanjem acetilholina u mozgu kako bi  poboljšao našu sposobnost da učimo i zapamtimo informacije.
"Ovi rezultati neće izazvati revoluciju u lečenju Alchajmerove bolesti ili drugih oblika kognitivnih oštećenja preko noći. Međutim, veliki broj nacionalnih i međunarodnih organa finansiraju nova  istraživanja vezana za starenje i demenciju tako da očekujemo mnogo više napretka u našem razumevanju mehanizma koji  si bitni za učenje i memoriju kako kod zdravih tako i kod bolesnih. ", rakao je vodeći istraživač dr Jack Mellor sa Medicinskog fakulteta  Univerziteta u Bristolu.

Tim je proučavao efekte lekova koji ciljaju receptore  acetilholina  i SK kanale. Oni su ustanovili da su promene u vezi povezane sa prisustvom lekova koji aktiviraju receptore acetilholina ili blokiraju SK kanale.

"To bi potencijalno moglo biti od koristi za pacijente koji boluju od Alchajmerove bolesti ili šizofrenije," rekao je Dr Mellor


Izvor: Neuron.

Нема коментара:

Постави коментар