среда, 23. фебруар 2011.

Nova merenja za holesterolLaboratoryDobro je poznato da je visok nivo holesterola sa lipoproteinom visoke gustine (HDL) , "dobar" holesterol, povezan sa manjim rizikom od srčanih bolesti. Nedavne studije su analizairale da li je farmakološko povećanja HDL holesterola korisni za pacijenta.
Nova studija pokazuje da novo merenje HDL koje nazivamo holesterolsko isticanje kapaciteta, mnogo bliže povezana sa zaštitom od srčanih oboljenja nego sam nivo HDL-a u organizmu.
Ateroskleroza se obično nastaje sa nagomilavanjem holesterola duž zida arterije. Holesterolsko isticanje kapaciteta, kao integrisana mera HDL funkcije, direktno obračunava efikasnost kojom HDL uklanja holesterol iz makrofage (vrsta belih krvnih zrnaca) - vrste koja se akumulira u arterijskom plaku.

"Nedavna naučna saznanja su usmerena ka povećanju interesovanja konceptu merenja funkcije HDL-a, a ne samo njenog nivoa u krvi. Merenje funkcije HDL-a može biti važnije da se proceni kardiovaskularni rizik i evaluaciju nove HDL-ciljane terapije", ističe dr Daniel j. Rader, direktor preventivne kardiologije u Penn-u, . "Naša studija je prva u kojoj se meri HDL funkcija - njena sposobnost da ukloni holesterol iz makrofaga."
U ovoj studiji, Rader i njegove kolege su merili holesterolsko isticanje kapaciteta kod 203 zdravih dobrovoljaca koji su bili podvrgnuti proceni stenoze karotidnih arterija (debljine intime-medije), koja je mera ateroskleroze. Bilo je 442 bolesnika sa potvrdđenom koronarnom bolešću i 351 pacijenata bez kardiovaskularnih bolesti.

Inverzni odnos postoji između holesterolskog isticanja kapaciteta i debljine karotidne intime-medije i pre i posle prilagođavanja nivoa HDL holesterola. Nakon staronog i polnog prilagođava analize, povećanje holesterolskog isticanja kapaciteta praćena je smanjenjem od koronarnih bolesti. Ovaj odnos je ostao isti I posle uključivanja tradicionalnih kardiovaskularnih faktora rizika, uključujući i nivo HDL holesterola. Pored toga, muškarci i pušači su smanjili vrednost holesterolskog isticanja kapaciteta.
"Nalazi ove studije pokazuju da koncept merenja nivo funkcije HDL-a pruža više informacija od merenja količine HDL-a i predlaže potencijal za širu primenu merenja funkcije HDL-a u proceni novih HDL-terapija", rekao je Rader.


Izvor: New England Journal of Medicine

Нема коментара:

Постави коментар