субота, 26. фебруар 2011.

Ne kombinujte bilje i lekove


Lečenje biljem - Grejpfrut i kantarion u kombinaciji sa tabletama mogu da imaju neželjena dejstva, odnosno da ometaju pravilnu apsorpciju leka.


 Gjerpfrut se "se slaže" sa lekovimaGREJPFRUT i kantarion su lekoviti, ali nikako ne bi trebalo da se uzimaju tokom terapije sa određenim lekovima, jer mogu da izazovu neželjene efekte.
Grejpfrut i njegov sok, svež ili iz zamrzivača, sadrže supstancu furanokumarin koja se brže od sastojaka leka vezuje za enzime jetre neophodne za pravilnu apsorpciju leka u organizmu. Pošto se lek ne veže za ove enzime povećava mu se koncentracija u krvi i ispoljavaju se neželjena dejstva, ponekad opasna po život.
Dok uzimaju terapiju pacijentima se preporučuje da uopšte ne jedu grejpfrut, ili piju njegov sok. Dobra zamena je pomorandža, jer ima slične hranljive sastojke, a nema nikakvih rizika od interakcije sa lekom.
- Grejpfrut se, pre svega, ne uzima sa lekovima za lečenje depresija, psihoza i erektilne disfunkcije, ali i angine pektoris, hipertenzije, aritmije, povećanog holesterola u krvi, nevoljnog grčenja tela, epilepsije, karcinoma, vraćanja sadržaja iz želuca (refluksa) i HIV infekcije - kaže Selena Milkić. - Pacijentima koji uzimaju ove lekove i malo grejpfrutovog soka može da izazove neželjene efekte koji mogu da traju najmanje tri dana.

Slično dejstvo ima i kantarion.
- Osim što se brže od leka vezuje za enzime jetre kantarion može i da pospeši lučenje ovih enzima i da pojača njihovu aktivnost, što umanjuje koncentraciju leka u krvi i slabi njegovo dejstvo - kaže Selena Milikić, i upozorava da bi kantarion trebalo da izbegavaju pacijenti koji uzimaju lekove protiv povišenog holesterola u krvi (statine) i antidepresive.
- U farmakoterapiji kantarion se sam koristi kao prirodni, biljni antidepresiv - objašnjava naša sagovornica. - Ne znajući za njegovu interakciju s lekovima, pacijenti kojima je lekar propisao neki antidepresiv često sami na svoju ruku uzimaju i kantarion kao dodatak terapiji, što nije dobro! Jer, kada pacijent prestane sa uzimanjem kantariona, a nastavi terapiju antidepresivom izazvaće nagli skok koncentracije leka u krvi i ispoljavanje njegovih neželjenih efekata koji nisu bezazleni.

ZAUSTAVLJA KAŠALJ
KANTARION leči grčeve u stomaku, bolesti bubrega, jetre, slezine i mokraćne bešike. Posebno je efikasan kod nekontrolisanog mokrenja.
Pomešan s drugim lekovitim biljkama odlično je sredstvo za lečenje zastarelog kašlja i astme. Kantarion se u narodu spolja upotrebljava protiv posekotina, opekotina, hemoroida, pomaže zarastanje rana, a pije se, najčešće kao čaj, protiv bolova jetre, želuca, dijareje...

“OBARA“ PRITISAKGREJPFRUT deluje na poboljšanje varenja, snižavanje krvnog pritiska, normalizaciju rada jetre, obnavljanje snage organizma. Kod ateroskleroze i zamora treba uzimati po četvrtinu čaše soka od grejpfruta od 20 do 30 minuta pre jela, a kod nesanice polovinu čaše pred spavanje. Sok od grejpfruta se preporučuje i kod slabog apetita i poremećaja procesa varenja.

2 коментара: