понедељак, 28. фебруар 2011.

Nalaz krvi otkriva koliko radimo?Umor i preopterećenost na poslu mogu se očitati i iz nalaza krvi i pljuvačke! U uzorcima uzetim od dobrovoljaca, kanadski istraživači pronašli su materije različite od onih koje obično ukazuju na depresiju i metaboličke poremećaje izazvane stresom. 

Umor

Grupa kanadskih naučnika iz Montreala otkrila je da krv i njen filtrat, pljuvačka, mogu pokazati znake profesionalne iscrpljenosti.

U uzorcima pljuvačke i krvi dobrovoljaca, istraživači su pronašli materije različite od onih koje obično ukazuju na depresiju, preneli su francuski mediji.

Umor

Naučnici iz Centra za istraživanje ljudskog stresa pri Univerzitetu u Montrealu došli su do tog rezultata analiziranjem uzoraka pljuvačke 30 učesnika istraživanja srednjih godina u različitim trenucima tokom dana radi merenja nivoa kortizola, „hormona stresa". 

Naučnici su merili i nivo više drugih faktora stresa kao što su nivo insulina, šećera, holesterola, upala, kao i krvnog pritiska.

Ti faktori, kada se svi zajedno imaju u vidu, mogu predstavljati znak nekog metaboličkog poremećaja.
Učesnici istraživanja popunjavali su i upitnike u vezi sa trenutnim nivoom stresa i simptomima depresije, kao i profesionalnoj iscrpljenosti.

Umor

Naučnici su na taj način otkrili kod osoba sa znacima profesionalne iscrpljenosti niži nivo kortizola od normalnog, uz poremećaje određenih metaboličkih funkcija.

Kod osoba sa znacima depresije primetan je viši nivo pomenutog hormona od normalnog i različit nivo metaboličkih poremećaja nego kod onih sa profesionalnom iscrpljenošću.

Naučnici ističu da istraživanje predstavlja tek početak ispitivanja u oblasti hemijske potvrde stepena umora i najavljuju detaljnija istraživanja. 

Нема коментара:

Постави коментар