Пређи на главни садржај

Nalaz krvi otkriva koliko radimo?



Umor i preopterećenost na poslu mogu se očitati i iz nalaza krvi i pljuvačke! U uzorcima uzetim od dobrovoljaca, kanadski istraživači pronašli su materije različite od onih koje obično ukazuju na depresiju i metaboličke poremećaje izazvane stresom. 

Umor

Grupa kanadskih naučnika iz Montreala otkrila je da krv i njen filtrat, pljuvačka, mogu pokazati znake profesionalne iscrpljenosti.

U uzorcima pljuvačke i krvi dobrovoljaca, istraživači su pronašli materije različite od onih koje obično ukazuju na depresiju, preneli su francuski mediji.

Umor

Naučnici iz Centra za istraživanje ljudskog stresa pri Univerzitetu u Montrealu došli su do tog rezultata analiziranjem uzoraka pljuvačke 30 učesnika istraživanja srednjih godina u različitim trenucima tokom dana radi merenja nivoa kortizola, „hormona stresa". 

Naučnici su merili i nivo više drugih faktora stresa kao što su nivo insulina, šećera, holesterola, upala, kao i krvnog pritiska.

Ti faktori, kada se svi zajedno imaju u vidu, mogu predstavljati znak nekog metaboličkog poremećaja.
Učesnici istraživanja popunjavali su i upitnike u vezi sa trenutnim nivoom stresa i simptomima depresije, kao i profesionalnoj iscrpljenosti.

Umor

Naučnici su na taj način otkrili kod osoba sa znacima profesionalne iscrpljenosti niži nivo kortizola od normalnog, uz poremećaje određenih metaboličkih funkcija.

Kod osoba sa znacima depresije primetan je viši nivo pomenutog hormona od normalnog i različit nivo metaboličkih poremećaja nego kod onih sa profesionalnom iscrpljenošću.

Naučnici ističu da istraživanje predstavlja tek početak ispitivanja u oblasti hemijske potvrde stepena umora i najavljuju detaljnija istraživanja. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.