Пређи на главни садржај

Energetska pića - istine i zablude





Energetski napici su sve više popularni zbog činjenice da razbude, rasbistre um, pojačaju koncentraciju i "drže" budnim. Mnogi mladi, iz neznanja, konzumiraju ove napitke da bi se otreznili. O zabludama i rizicima nekontrolisanog ispijanja ovih napitaka za portal "Žena" govori dr Slobodan Stojković, lekar opšte prakse.


Energetski napici su popularni kod mladih. Jedna limenka energetskog pića ima približnu količinu kofeina kao i pola litre kafe

Dr Stojković ističe da posebno zabrinjava činjenica da mnogi mešaju energetska pića sa alkoholom, što izaziva opasne posledice po organizam, ubrzava normalan rad srca i stvara težak mamurluk zbog količine šećera koji energetska pića imaju. Varka je i da kofein smanjuje smanjuje efekte alkohola. Posebno zabrinjava sastav energetskih pića. Pogledajte čega sve ima u jednoj limenci.

KOFEINKofein je stimulans koji deluje na nervni sistem čoveka i smanjuje signale umora koji stižu do mozga. Kod kofeina postoji rizik od pojave zavisnosti i tolerancije, a u dva decilitra energetskog pića nalazi se oko 80 miligrama kofeina, što je dva puta više nego u "Koka - Koli".

ŠEĆER
Šećer je glavni sastojak svih energetskih pića, i izvor energije za sve ćelije u telu. Preporučena količina šećera u energetskim pićima je od 25 do 30 grama u dva decilitra, a preporučena količina unosa šećera je oko 40 grama na dan. To znači da već dve limenke premašuju preporučenu dnevnu količinu.

TAURIN
Taurin je amino kiselina koja se prirodno nalazi u ljudskom organizmu, u ima je u ribi, piletini i drugim namirnicama. On nastaje tokom vežbanja, da bi se sprečio oksidativni stres organizma.

BILJE
U većini energetskih pića nalaze se biljke koje u sebi sadrže kofein - guarana, oraščić kole i listovi biljke mate, međutim količina koja se u njima nalazi nije dovoljna, pa proizvođači dodaju veštački kofein da pojačava efekat.
- Ako ih uzimate tek s vremena na vreme, zaista mogu da utiču na budnost organizma, ali nemojte praktikovati da njihovo konzumiranje postane navika, jer su energetska pića psihoaktivne supstance koje izazivaju zavisnost, ubrzavaju rad srca i povećajavu krvni pritisak - savetuje dr Stojković.
  


Izvor vesti : BlicZena

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.