субота, 05. фебруар 2011.

Energetska pića - istine i zablude

Energetski napici su sve više popularni zbog činjenice da razbude, rasbistre um, pojačaju koncentraciju i "drže" budnim. Mnogi mladi, iz neznanja, konzumiraju ove napitke da bi se otreznili. O zabludama i rizicima nekontrolisanog ispijanja ovih napitaka za portal "Žena" govori dr Slobodan Stojković, lekar opšte prakse.


Energetski napici su popularni kod mladih. Jedna limenka energetskog pića ima približnu količinu kofeina kao i pola litre kafe

Dr Stojković ističe da posebno zabrinjava činjenica da mnogi mešaju energetska pića sa alkoholom, što izaziva opasne posledice po organizam, ubrzava normalan rad srca i stvara težak mamurluk zbog količine šećera koji energetska pića imaju. Varka je i da kofein smanjuje smanjuje efekte alkohola. Posebno zabrinjava sastav energetskih pića. Pogledajte čega sve ima u jednoj limenci.

KOFEINKofein je stimulans koji deluje na nervni sistem čoveka i smanjuje signale umora koji stižu do mozga. Kod kofeina postoji rizik od pojave zavisnosti i tolerancije, a u dva decilitra energetskog pića nalazi se oko 80 miligrama kofeina, što je dva puta više nego u "Koka - Koli".

ŠEĆER
Šećer je glavni sastojak svih energetskih pića, i izvor energije za sve ćelije u telu. Preporučena količina šećera u energetskim pićima je od 25 do 30 grama u dva decilitra, a preporučena količina unosa šećera je oko 40 grama na dan. To znači da već dve limenke premašuju preporučenu dnevnu količinu.

TAURIN
Taurin je amino kiselina koja se prirodno nalazi u ljudskom organizmu, u ima je u ribi, piletini i drugim namirnicama. On nastaje tokom vežbanja, da bi se sprečio oksidativni stres organizma.

BILJE
U većini energetskih pića nalaze se biljke koje u sebi sadrže kofein - guarana, oraščić kole i listovi biljke mate, međutim količina koja se u njima nalazi nije dovoljna, pa proizvođači dodaju veštački kofein da pojačava efekat.
- Ako ih uzimate tek s vremena na vreme, zaista mogu da utiču na budnost organizma, ali nemojte praktikovati da njihovo konzumiranje postane navika, jer su energetska pića psihoaktivne supstance koje izazivaju zavisnost, ubrzavaju rad srca i povećajavu krvni pritisak - savetuje dr Stojković.
  


Izvor vesti : BlicZena

Нема коментара:

Постави коментар