Пређи на главни садржај

Makrobiotika kriva za slabe kosti?



Nedavno je objavljeno da Gvinet Paltrou (37) pati od osteopenije, retke bolesti kostiju od koje one slabe i koja je vrlo retka kod ovako mladih žena.
I Gvinet boluje od osteopanije
Ovo stanje može biti i uvod za osteoporozu, mnogo ozbiljniju bolest kostiju koja znači da su kosti postale vrlo krhke i lako lomljive. Pošto se zna da bolest nastaje usled nedovoljno vitamina D, to je navelo na spekulacije o tome da je njena makrobiotička ishrana krivac za to. 

Makrobiotička ishrana je zasnovana na istočnjačkoj filozofiji o jinu i jangu (komplementarne i suprotne sile prirode) koja zastupa neobrađenu, zdravu, prirodnu i, uglavnom, biljnu hranu. Koriste se cele žitarice, povrće, voće, fermentisana soja, pasulj i supe od povrća, pečuraka, algi, zrnevlja i misoa (sa dodatkom ribe, oraha, semenki i voća). 

Tipična makrobiotska ishrana se sastoji iz 50 do 60 odsto celih žitarica, 20 do 25 odsto organskog i lokalnog voća i povrća, i 5 odsto morskog povrća, 5 do 10 odsto supa. Mlečni proizvodi, meso i šećeri nisu poželjni a neko povrće (krompir, paradajz, spanać, tikvice, avokado, plavi patlidžan, paprike, asparagus i repa) je skroz zabranjeno, kao i nelokalno, sezonsko voće. 

Zagovornici tvrde da ova vrsta ishrane može izlečiti brojne bolesti, uključujući i rak, ali i da pomaže kod duhovnog i fizičkog zdravlja. Ovo je uglavnom biljni režim ishrane sa malo masti a dosta vlakana – zbog čega i jeste odlična za zdravlje, ali joj nedostaju određeni vitamini i minerali. Vitamin D i B12, gvožđe, protein i kalcijum skoro da ne postoje u ovoj dijeti. 

Ishrana ne dozvoljava dodatke i zbog toga se kod onih koji se ovako hrane često javlja nutritivna deficijencija. Isto kao i u slučaju veganizma, morate vrlo pažljivo da koristite ove namirnice i ako želite da ostanete zdravi, morate uzimati i dodatke. Dnevna doza vitamina D koja se preporučuje je 400 do 800 jedinica dnevno za osobe mlađe od 50 godina a 800 do 1000 jedinica za starije. 

Vrlo je malo namirnica koje imaju vitamin D. Oni koji ga unose redovno znaju da se on može naći u izlaganju sunčevoj svetlosti, kroz žitarice za doručak, mleko i sokove sa pojačanim kalcijumom. U divljim ribama (losos, tuna i skuša) i u ribljem ulju su najbolje zalihe (85g lososa ima 794 IU, ili 200 odsto dnevne potrebe). 

Manja količina se može naći u goveđoj jetri, siru, žumanicma i pečurkama. Postoji i hrana pojačana ovim vitaminom u razmeru od 40 do 150IU, dok multivitamini imaju oko 400IU. Uz sve dodatke ishrani, preporučuje se i petnaestominutno izlaganje suncu nedeljno. Ovaj vitamin pomaže telu da upija kalcijum i druge sastojke koji su izuzetno bitni za zdravlje kostiju. 

Kada ga nemate dovoljno, kosti postaju krhke, meke i lomljive. Paltrou kaže da je malo popustila sa ishranom ali da i dalje ne jede mlečne proizvode. Pošto ona živi u Londonu, gradu sa više oblaka nego sunca, moguće je da joj je nedostajao vitamin D. Svaka ishrana se mora pratiti i odgovorno se moraju konzumirati sve namirnice. Pre svake promene režima ishrane, posetite lekara i saslušajte šta vam on može reći i šta vam preporučuje.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...