Пређи на главни садржај

Najbolji domaći melemi



Otkrivamo vam recepte za spravljanje prirodnih melema pomoću kojih možete da se rešite bolnih žuljeva, zanoktica i drugih problema sa kožom, te da ublažite reumatske bolove i poboljšate cirkulaciju.






Protiv ispucale kože
Pet velikih kašika sitno iseckanog lista koprive stavite u 100 g rastopljene neslane svinjske masti. Kuvajte na pari dok se ne pretvori u kašu. Melemom mažite ispucalu kožu više puta tokom dana.
 
Protiv crvenila kože
Izmešajte po jednu veliku kašiku sitno iseckanog lista bokvice, lista koprive i 50 g rastopljene neslane svinjske masti. 
Kuvajte na pari sve dok se masa ne pretvori u kašu. Time mažite kožu tri puta dnevno šest dana, a preko masti obavezno stavite gazu i zamotajte zavojem. Smesu držite na koži dva sata, a posle toga je skinite i kožu isperite mlakom kamilicom.
 
Protiv kurjih očiju
Kurje oko premažite suncokretovim uljem, preko njega stavite kašičicu rendanog korena rena, prekrijte gazom i uvežite zavojem. Oblog držite ujutro i uveče po dva sata.
 
Protiv zanoktica
Pomešajte dve velike kašike sitno iseckanog lista kupine, lista petrovca i četiri velike kašike meda. Izmešajte i namažite na bolno mesto. Prsti moraju da budu zavijeni tokom celog dana, a kada skinete oblogu, isperite ih mlakom kamilicom.

Protiv reume
Izmešajte tri kašike sveže izrendanog rena sa četiri kašike nemasnog sremskog sira. 
Nanesite tanak sloj melema na bolne zglobove, pa sperite masu mlakom vodom posle deset minuta. Tretman ponavljajte tri puta na dan.

Protiv žuljeva
Rasecite suvu ili svežu šljivu, pa na polutke iscedite po pola kašičice soka od bršljenovog lista. Ovako pripremljenu šljivu stavite na žulj, uvežite gazom i ostavite preko noći.

Protiv bradavica
Oljuštite i sitno iseckajte četiri čena belog luka. Izdrobite ga u avanu sa dve do tri kašike sirćeta. Svaki dan pripremajte svež melem i stavljajte ga na bradavice ili herpes. 
Melem ne bi smeo da stoji duže od petnaest minuta na bolnom mestu.

Za bolju cirkulaciju
Izmešajte kilogram domaćeg meda, 4 dobro oprana i samlevena limuna, 150 g suvog grožđa, 300 g mlevenih oraha i 200 g sveže šargarepe. 
Zatvorite u teglu, čuvajte na hladnom i suvom mestu i uzimajte svako jutro po jednu kašiku pre jela.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...