Пређи на главни садржај

Beloperka biljka za sve boljke



Beloperka je dvogodišnja biljka čija stabljika može da dostigne visinu i do dva metra. Cvetovi su joj žuti sa belim ili crvenkastim prašnicima. U narodu poznata i kao divizima, divlji tabak, svećnik i vučji rep, beloperka raste uz puteve, potoke, na sunčanim i kamenitim mestima. Sveža nema prijatan miris, dok osušena miriše na med. Bogata je kalcijumom, saponinima, sadrži i šećer, vrlo malo eteričnog ulja.




Ovu magičnu biljku, koja kod nas raste kao korov, nosio je Odisej kao zaštitu od čini čarobnice Kirke. U doba Rimljana brali su je izgovarajući magične reči, a hrišćani su osveštanim buketićima, u kojima se beloperka obavezno nalazila, kadili kuće na Jovandan.

ŠTA LEČI
Ulje od beloperke se pokazalo kao dobro sredstvo za mazanje bolesnih očiju, za reumu i za kostobolju. Čaj od osušenih cvetova najbolje deluje na zapaljenje disajnih puteva. Posebno ublažava suvi kašalj koji se javlja uveče i noću. Preporučuje se i protiv astme, otežanog disanja, drhtanja, nervoze, smetnji u srčanom ritmu, bolova u želucu i neuralgija. Olakšava i izlučivanje mokraće i znoja.
Oblozi od ovog čaja su blagotvorni za gnojne rane, otoke, čireve, mokre lišajeve i druga kožna oboljenja. Pomešana s drugim lekovitim biljkama, beloperka je sjajno sredstvo protiv bolesti pluća, naročito suvog kašlja, grudobolje i gastritisa.

PROVERENI RECEPTI

Lek za prehladu
Cvetove beloperke pomešajte sa jednakim delovima podbela, belog i crnog sleza i žalfije.
Tri velike kašike mešavine prelijte sa pola litre ključale vode, dodajte tri velike kašike meda, poklopite i ostavite da odstoji sat vremena. Procedite i pijte jednu do dve šoljice dnevno.
Ovaj čaj idealan je i za lečenje bronhitisa, pije se po jedna velika kašika na svakih sat vremena.

Ulje za masažu
Napunite flašu do pola sitno seckanim cvetovima beloperke, prelijte ih maslinovim uljem, zapušite vatom i ostavite da stoji na suncu 40 dana.
Masirajte bolno mesto nekoliko puta dnevno.

Ulje za uši
Sveže cvetove beloperke prelijte bademovim uljem. Ostavite da odstoje na toplom mestu dve nedelje, pa uljem mažite unutrašnjost uha dva-tri puta dnevno. Ako imate problema sa sluhom, ukapajte tri kapi u uho.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...