Пређи на главни садржај

SOKOVI OD VOĆA




Najvažnije pravilo kod sokova je da se nikad ne meša voće sa povrćem, što znači da pripremate ili voćne ili sokove od povrća. Sokovima od povrća se može dodavati jedino limun, a sokovima od voća paradajz ili krastavac, naravno ako vam se neka od takvih kombinacija dopada. Količine su prilagođene za 2 osobe. Ukoliko nemate u kući blender, voće rendajte ili iseckajte oštrim nožem i umutite mikserom.
Bombaj
* 2 banane
* 2 pomorandže
* 6 urmi
* ½ ananasa
* 1 limun
Oprati i očistiti voće i u blender staviti banane, urme i ananas i dodati sok od limuna i pomorandži. Sve dobro izmiksati. Služiti sa kockicama leda.
Proleće
* ½ kg jagoda (malina)
* 1 kašikica malteksa ili meda
* 2 pomorandže
Oprati i očistiti voće i staviti u blender jagode (maline) i sok od pomorandže. Izmiksati i dodati zaslađivač. Ponovo izmiksati.
Sunce
* 4 veće breskve
* 1 banana
* 2 jabuke
* 1 pomorandža
* 1 kruška
Oprati i očistiti voće i u blenderu izmiksati. Kod pomorandže se koristi samo sok.
Žega
* 4 limuna
* 2 - 3 kapi vanil ekstrata
* 2 grejpfruta
* 2 Kašike malteksa ili meda
* ¼ kašikice cimeta
Limun oprati i iscediti sok. Grejp oprati i dobro oguliti. Iscepkati na režnjeve i izvaditi koštice. Izmiksati u blenderu sa ostalim sastojcima. Služiti sa dosta leda.
Povetarac
* 4 veće breskve
* sok od ½ limuna
* 2 jabuke
* malo cimeta
Voće oprati i očistiti. Staviti u blender i dodati cimet. Dobro izmiksati.
Ada
* 1 kg lubenice
* 2 veće breskve
* 1 jabuka
Oprati i očistiti voće i izmiksati u blenderu.
Radost
* 1 kg dinje
* 1 Ka malteksa ili meda
* 4 kajsije
Oprati i očistiti voće, izmiksati ga u blenderu i dodati zaslađivač. Ponovo izmiksati.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...