Пређи на главни садржај

Sajam zdravlja



U Belekspocentru biće održan Sajam zdravlja, a glavna tema je prevencija kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti.


U Belekspocentru, pod pokroviteljstvom Republičkog ministarstva zdravlja i Sekretarijata za zdravstvo grada Beograda, biće održan Sajam zdravlja. Glavna tema dvodnevnog Sajma, koji počinje sutra, jeste prevencija kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti. 
 Osim toga, biće promovisane preventivne mere za očuvanje zdravlja, biće reči o alternativnim metodama lečenja, o fitnesu i rekreaciji... 
Ulaz je slobodan, a posetioci će moći da dobiju stručni savet o zdravom načinu ishrane, kao i da provere stanje svog organizma merenjem krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.
Kako je Institut za onkologiju i radiologiju Srbije dao veliki doprinos ovom projektu, jedna od najznačajnijih aktivnosti na Sajmu zdravlja biće mamografski pregled bez zakazivanja. Očekuje se da veliki broj žena i ove godine preventivno deluje kada je reč o raku dojke.
Na Sajmu će govoriti ugledni stručnjaci iz Kliničkog centra Srbije, u subotu, u 11 časova, na programu je predavanje ruskog naturologa Georgija Nazarova na temu "Zdravlje bez kompromisa", dok će se seminar naslovljen sa "Detoksikacija i podmlađivanje organizma po Georgiju Nazarovu" biti održan istog dana, od 13 časova.




Izvor: Novosti

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...