Пређи на главни садржај

Borovnica – čudotvorna plava bobica



Naučnici Univerziteta Lunda u Švedskoj tvrde da je borovnica mnogo korisnija nego što se to do sada smatralo, jer te plave bobice sadrže ne samo vitamine i antioksidanse, veh i vlakna koja sprečavaju mnoge upale, uključujući i nespecifični kolit.
pic
Švedski istraživači su testirali više tipova dijeta koje preporučuju upotrebu ljuske borovnice, ražanih i ovsenih pahuljica sa probioticima ili bez njih.

Ovim eksperimentima je dokazano da se zaštitno dejstvo borovnice povećava ukoliko se koristi sa probioticima koji štite jetru.

Borovnica je bogata polifenolima, biljnim hemiklijama koji šire krvne sudove, povećavajući koncentraciju oksida azota u krvi.

U kombinaciji sa probioticima polifenoli smanjuju broj bakterija izazivača upala.

Uključivanjem borovnica u ishranu smanjuje se rizik od kardivaskularnih obolenja i dijabetesa, jer ovo bobičasto voće sprečava taloženje masnoća u predelu stomaka, smanjuje nivo holesterina i šećera u krvi.

Ovakve osobine, kako je predočeno, borovnicama daju fitohemikati, prirodni antioksidanti antociani, koji voću daju crvenu, purpurnu i tamno plavu boju.

Sem toga, nedavno je otkriveno da dnevna upotreba pola litre soka borovnice može da spreči slabljenje pamćenja.

Naučnici, naime, smatraju da taj sok pomaže da se povrate sećanja, čak i kada je memorija počela da slabi. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...