Пређи на главни садржај

SOKOVI OD POVRĆA




Za ove sokove neophodan je sokovnik. Količina iz recepta je dovoljna za 1 osobu. Celulozni deo povrća koji otpadne nemojte bacati. Možete napraviti salatu: začiniti je limunom, posoliti i pomešati sa nekim od namaza ili pavlakom. Dok se ne naviknete na ove sokove možete pripremati polovinu ili trećinu količine koja je predviđena receptima. Ovim sokovima se može dodati kokošije jaje ili jaje prepelice.
Koktel
* 3 veće šargarepe
* ½ veze peršunovog lista
* 1 cvekla
* 1 celer
* zaslađivač - po želji
* 1 veći koren peršuna
Povrće dobro oprati i očistiti, iseći na manje komade i iscediti kroz sokovnik. Dodati limun i zaslađivač. Dobro razmutiti da se med potpuno rastopi. Piti polako, gutljaj po gutljaj u toku 20 min.
Rajčica
* 3 veća paradajza
* 1 keleraba
* 1 veći krastavac
* malo bibera
* 1 mala cvekla
* Po želji: malo soli
Povrće dobro oprati i očistiti. Iscediti kroz sokovnik i začiniti.
Ukras
* 4 velike šargarepe
* nekoliko kapi limunovog soka
* 2 cvekle
* 4 - 5 cvetova karfiola
* 1 celer - po želji
Povrće dobro oprati i očistiti, ne treba guliti, samo iseći krajeve. Iscediti kroz sokovnik i začiniti limunom. Ovu kombinaciju možete pripremati i sa dodatkom celera - 1 celer na postojeći recept.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...