Пређи на главни садржај

Kardiološka dijeta



Kardiološka dijeta, pre svega namenjena je srčanim bolesnicima. Ipak, zbog dobrih rezultata i odsustva neželjenih posledica ovu dijetu sve češće praktikuju i zdrave osobe. Dijeta traje petnaest dana i predviđa se gubljenje do 15 kilograma. Da bi dijeta bila efikasna najvažnije je ispoštovati raspored namirnica i obroka određenih planom ishrane. U suprotnom dijeta neće imati željeni efekat.

Kardiološka dijeta – ishrana

Doručak je isti tokom sledećih 15 dana:
Pomorandža, kruška, breskva, dinja, lubenica (ne može banana ili groždje)
Dvopek
Šolja kafe ili čaja, bez šećera

Prvi dan

Ručak

1 narandža
1 kuvano jaje
1 kiselo mleko

Večera

2 paradajza (2 dl kuvani paradajz sos)
1 kuvano jaje
1/2 salate ili krastavca, 2 dvopeka

Drugi dan

Ručak

1 narandža
1 kuvano jaje
1 kiselo mleko

Večera

125mg mlevenog kuvanog junećeg mesa
1 paradajz
1 narandža, šolja kafe, 1 dvopek

Treći dan

Ručak

1 narandža
1 kuvano jaje
1 kiselo mleko
1 glavica salate ili krastavac

Večera

125g melvenog kuvanog junećeg meso
1 narandža
1 šolja kafe ili čaja bez šećera
1 dvopek

Četvrti dan

Ručak

125g kravljeg sira
1 paradajz
1 dvopek

Večera

125g mlevenog kuvanog junećeg mesa
2 paradajza
1 jabuka, 1 dvopek

Peti dan

Ručak

200g kuvanog mesa ili ribe
1 paradajz
1 dvopek

Večera

1/2 kuvano povrće (šargarepa, grašak, krompir)
1 kuvano jaje
1 paradajz
Napomena: Meso i kuvanu zelen začiniti vegetom. Šesti i sedmi dan su bez dijete. Za vreme dijete ne pije se alkohol. Posle 5 dana gube se 2,5 kilograma, a posle dva dana dijeta se ponavlja (tri puta po 5 dana) i za 15 dana gubi se 15 kg bez posledica po zdravlje, a kilogrami se ne vraćaju nakon dijete. Posle završetka dijete jedite normalno, a za održavanje kilaže ponedeljkom jedite:
Doručak – čaša  soka od limuna bez šećera
Ručak – jabuka , dvopek
Večera – jaje, paradajz

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...