Пређи на главни садржај

Najbolje dijete za muškarce




Uravnotežena ishrana može da odagna sve probleme. Dobra ishrana je za muškarce vrlo bitna jer njihov organizam zahteva različitu hranu i više hrane nego žene.
Najveći broj dijeta ima cilja da smanji broj kilograma, međutim, postoje i one kojima se dobija na kilaži, odnosno, pomažu da se dobije mišićna masa. Kako onda odlučiti koja je dijeta najbolja za muškarca? 

Kakvi su planovi ishrane za muškarce? Najbolje dijete u 2010. godine se baziraju an vašem postojećem stanju tela, tako da ako planirate da smršate ili da se ugojite malo, treba da upražnjavate dijetu bez ugljenih hidrata. Ova dijeta je dobra za one čije je zdravstveno stanje dobro. 

Malo ugljenih hidrata 

Ne bi trebalo da ih potpuno izbacite jer su oni najbitniji za energiju ali i brojne telesne funkcije. Zato je najbolje unositi komplekse ugljenih hidrata umesto prostih. Najbolji izvori su crni hleb, kornfleks, braon pirinač, med itd. Šećer, brašno i beli hleb sadrže proste ugljene hidrate koji su veoma nezdravi. Komplekse ugljenih hidrata treba konzumirati ujutru kao dete balansirane dijete jer se na taj način oni razlažu u toku dana. 

Umerene masti 

Masne kiseline su potrebne telu da bi se telo normalno razvijalo, ali u umerenim količinama. I samo nezasićene mogu biti dobre, tako ih treba pažljivo unositi. Nezasićene kiseline veoma se teško razgrađuju pa talože holesterol i začepljuju arterije. Dobre su namirnice koje su bogate omega 3 masnim kiselinama koje ne nose nikakvu opasnost za telo. Losos, tunjevina, sardine i druge ribe imaju ih dosta u sebi. Pasulj, sočiva, bademi, grašak, orasi, puter sa malim procentom masti, mahunarke, indijski orasi i mleko mogu biti deo ovakve dijete. 

Proteini 
Dijeta bogata proteinima je najbolja ukoliko želite da smršate jer su bitni i ako želite smršate ali i ako želite da dobijete na mišićnoj masi. Šolja mleka i belance bi trebalo da vam postanu rutina. Piletina, riba, ćuretina i drugo meso je bogato proteinima. Sve zrnevlje u obliku supe može biti odličan izvor proteina. 

Vitamini, minerali, vlakna 

Vitamini i minerali su vrlo bitni faktori za imuni sistem i pomažu u borbi protiv napada mikroba. Vlakna pomažu uredan rad creva. Zeleno povrće kao što je brokoli, spanać, kupus, zelena salata i drugo se mora jesti svakog dana. Banane, jabuke, lubenice, pomorandže, grejpfrut, šljive, breskve i ostalo voće je odlično i treba ga jesti takođe svakodnevno. Ven nakon kratkog vremena ćete osetiti razliku u stanju organizma ako se odlučite za ovu ishranu. Jedite i dosta svežeg povrća – krastavce, šargarepe...

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...