Пређи на главни садржај

Orasi su najzdraviji od svih orašastih plodova



Оrаh (Juglans) je rod biljka iz porodica Juglandaceae. Vrste ovog roda je drveće visoko 10-40m, sa šljivastim listovima dugim 20-90cm. Naziv orah upotrebljava se  и za najuzgajeniju vrstu roda,domaći orah. 


Oni takođe imaju najviši nivo antioksidansa  koji pomažu organizmu u borbi protiv raznih bolesti. I zato treba češće da ih jedete..





Redovna konzumacija orašastih plodova u umerenim količinama smanjuje rizik od bolesti srca, nekih oblika raka, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.
Inače svi oraščasti plodovi su izuzetno zdravi jer imaju odlične nutritivne vrednosti i jako su bogati nezasićenim masnim kiselinama,mineralima i vitaminima ali neki naučnici,na Univerzitetu u Scrantonu, objašnjavaju i tvrde da su čak orasi zdraviji od badema,lešnika ili pistaća.
Naučnici si takođe analizirali nivo antioksidansa u devet različitih vrsta orašastih plodova i zaključili i konstatovali da ih u ima dvostruko više u orasima nego u ostalima.Tako da  antioksidansi u orasima su odličnog kvaliteta - od 2 do 15 puta su moćniji vitamina E.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...