Пређи на главни садржај

Ostanite verni dijeti iako jedete van kuće




Ako ste doneli odluku da se oslobodite neželjenih kilograma, i započeli dijetu, to ne znači da ne možete da uživate u hrani van kuće. Pridržavajte se ovih saveta i moći ćete bezbrižno da ručate ili večerate sa svojim prijateljima ili dragom osobom.


UŽINA


Pre odlaska u restoran pojedite zdravu užinu. Tako nećete izaći iz kuće potpuno gladni, i moći ćete da naručite hranu u kojoj ćete uživati, bez straha da ćete pojesti previše.

KORPA


Zamolite konobara da skloni korpu sa hlebom sa stola. Većina ljudi pojede parče hleba čekajući da glavni obrok bude spreman.



SUPA



Poručite supu ili nemasnu čorbu, koja će vas već na početku delimično zasititi. Osim toga, vruća supa će vas naterati da jedete sporije, pa tako ostavljate mozgu
vremena da dobije signal o tome da ste siti.

SALATA


Kada naručujete salatu, zamolite da bude nezačinjena. Začini i prelivi za salatu često mogu biti kalorični, pa se radije opredelite za sirće i malo maslinovog ulja.
PEČENO MESO


Birajte hranu koja je pečena ili kuvana, a izbegavajte prženo i pohovano. Meso spremljeno na roštilju mnogo manje goji od onog koje je pohovano i spremljeno u fritezi.

SKLONITE MASNOĆU


Uklonite svu vidljivu masnoću sa mesa pre nego što počnete sa jelom. Tako ćete smanjiti kalorijsku vrednost i nećete uneti suvišne masti.

DESERT



Preskočite desert. Ako baš ne možete bez slatkog, odlučite se za voćnu salatu ili kesten pire. Voćni sladoled bez mleka je takođe niskokalorična opcija.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...