Пређи на главни садржај

Otkrijte povrće sa najmanje kalorija



Povrće je odličan izbor u borbi protiv viška kilograma, ali i u očuvanju dobrog zdravlja. Za vas smo napravili spisak zdravog povrća sa najmanje kalorija. Možete ga jesti uvek i u neograničenim količinama, a za njegovu pripremu treba vam samo malo vremena.





KARFIOL
Ima malo ugljenih hidrata i vrlo malo kalorija -100 grama karfiola ima svega 25 kalorija. Budući da sadrži fitonutrijente, idealna je za prevenciju različitih vrsta raka. Preporučena doza karfiola za zdravlje i vitkost je tri puta nedeljno.
Ovo ukusno povrće može se pripremiti na različite načine, a najdelotvorniji je kuvanje na pari, čime zadržava sva važna nutritivna svojstva.






BROKOLI
Broj jedan u sprečavanju ozbiljnih srčanih bolesti i nekih vrsta karcinoma. Brokoli ima snažna antioksidativna svojstva koja jačaju imunitet i poboljšavaju zdravlje. Sadrži vrlo malo kalorija – svega 34 na 100 grama. Bogata je belančevinama, vlaknima. Najzdravija je kada se kuva na pari.





ŠPARGLA
Iako ima malu energetsku vrednost, špargla ima velike nutritivne vrednosti - 100 grama ima svega 20 kalorija. Uglavnom se sastoji od vode. Bogata je mineralima i vitaminima, a ima vrlo malo masti i ugljenih hidrata. Špargla rešava probleme sa probavom, malokrvnošću, dobra je za dijabetičare, umanjuje holesterol, jača oslabljene kapilare i snižava krvni pritisak. 
Najzdravije je da ih skuvate u kipućoj vodi, a zatim minimalno začinite.








KELJ

Kelj je bogat mineralima i vitaminima, izvrstan je izvor kalcijuma, gvožđa i magnezijuma, na 100 grama ima 50 kalorija. Vitamin C sadrži u velikim količinama. U jednoj glavici sirovog kelja nalazi se 120 miligrama vitamina C, što je 200 odsto od preporučenog dnevnog unosa. Kelj jača imunitet, preventivno deluje protiv raka. Načini na koje se kelj priprema su brojni, ali najbolje je da ga   kuvajte na pari.
 



BLITVA

Idealan izbor za dijetu: 100 grama blitve sadrži 20 kalorija. Iako je lagana, blitva vam daje dugoročan osećaj sitosti. Bogata je magnezijumom, gvožđem, vitaminima B i C. Blagotvorno deluju na creva i poboljšava probavu.
Kada je pripremate ne kuvajte je predugo, dovoljno je svega pet do sedam minuta. Ako je kuvate duže, izgubiće vredna nutritivna svojstva. Najzdravija je blitva na lešo.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...