Пређи на главни садржај

Kako ubrzati metabolizam?




Ko je probao zna da nije lako osloboditi se suvišnih kilograma, a da se isti poput bumeranga ne vrate već sa prvom pljeskavicom po završetku dijete. Istina, dijete jesu ročno ograničene, i cilj im je da u najkraćem mogućem roku pokažu rezultat. Ono u čemu većina nas “dijetalaca” greši jeste što se dijetalnog režima ishrane ne pridržava i po završetku dijete, već svoju novu liniju prvog dana izbombarduje omiljenim poslasticama koje su nam bile uskraćene tokom dijete.
Poenta održavanja težine jeste u održavanju metabolizma. A kako se TO radi?

Kako smršati?

Od toga koju ste dijetu odabrali da biste smršali mnogo je važnije da li se pridržavate i propratnih uputstava da bi dijeta bila efikasna. Uz regulisanu ishranu važno je baviti se fizičkom aktivnošću, poštedeti sebe loših životnih nauka i akcenat staviti na dobre. Tek kada ispoštujete sve ovo − smršaćete.

Kako ubrzati metabolizam?

Brz metabolizam znači brzo mršavljenje. Dva su osnovna načina na koje možete da ubrzate metabolizam. Ishranom i aktivnošću.

Fizička aktivnost

Mnogi misle da moraju da se ubijaju od treninga da bi smršali. Greše. Na svakodnevnom nivou dovoljan je minimum fizičke aktivnosti da bi dijeta pokazala rezultate. Jedino je važno da taj minimum zadovoljite svakog dana.Kada ustanete obavezno odradite vežbe istezanja. Dišite duboko i ravnomerno. Ovim vežbama dodajte deset minuta najobičnijih rutinskih vežbi kako biste razgibali osnovne zglobove u telu i pokrenuli cirkulaciju − čučnjevi, sklekovi, trbušnjaci. Zatim, OBAVEZNO priuštite sebi pola sata brzog hoda ili džoginga. Čuvajte se džogiranja po tvrdoj podlozi, nije baš najbolje za kolena i ligamente, ali ako ste već prinuđeni da trčite po betonu, obavezno pravite pauze. Tokom posla se obavezno istežite, odradite seriju sklekova ili čučnjeva, a na spavanje nemojte otići bez dobrog istezanja i večernje šetnje.

Ishrana

Za pokretanje i ubrzavanje metabolizma osnovno je izbaciti namirnice kobne po nivo holesterola u vašoj krvi. Svi znamo koje su to namirnice. Obično one koje najviše volimo. Ako već niste u mogućnosti u potpunosti da ih izbacite sa dnevnog menija, onda ih bar proredite, a na trpezu ubacite sledeće “ubice” holesterola i ubrzivače metabolizma čime će se pomoći brža razgradnja loših materija u vašoj krvi. Evo POŽELJNIH NAMIRNICA ZA BRŽI METABOLIZAM:
Voda
Zeleni čaj
Kafa
Jabuke
Grejpfrut
Spanać
Supa
Senf
Tofu sir
Riba
Piletina
Meso bogato proteinima, ali ne i lošim mastima
Osim toga šta jedete, važno je i kako jedete. Jedite više puta po malo. Najbolje je da dan podelite na šest manjih obroka − tri glavna i tri užine.

Program ishrane za brži metabolizam

08. 00 Doručak
11. 00 Užina
13. 00 Ručak
15. 00 Užina
18. 00 Večera
20. 00 Užina
Naravno, ovakav program je idealan kada ustajete u cik zore! Dakle, ko rano rani…

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...