Пређи на главни садржај

Kopriva - kožu žari, alergiju leči



List i koren koprive mogu da pomognu protiv reakcija na polen. Kopriva jača imunitet, a upravo narušena otpornost organizma se smatra ključnim uzrokom alergija






Polenske alergije su sada u punom jeku, ali prava nevolja je u tome što sve više ljudi pati od alergija tokom cele godine i što, bez obzira na terapiju lekovima, ne uspevaju da se izleče.
 - Da bi sprečili pojave alergija, ali i uspešnije ih lečili, potrebno je da se promene navike u ishrani, zato što se alergije često nastaju zbog poremećaja varenja, kaže za „Doktor u kući“ Vukosava Stevanović, diplomirani farmaceut. Već nastali poremećaji dodatno se pogoršavaju neracionalnom primenom lekova koji oštećuju sluzokožu želuca (antibiotici, aspirini, antireumatici). 

Naša sagovornica zato savetuje da se izbegava industrijski proizvedena hrana i napici, koji sadrže štetne konzervanse i boje, a da se ishrana obogati prirodnim namirnicama, a, pre svega, za terapiju i prevenciju alergija preporučuje list i koren koprive.
ČAJ 
DOBRE rezultate u borbi protiv alergija ima i čaj ove lekovite biljke. - Oko 50 g čaja koprive kuvajte 15 minuta u litri vode. Ostavite da odstoji jedan sat. Procedite, i u toku dana pijte umesto vode.
- List koprive se bere u ovo doba godine, i to mlad i zdrav, suši se u hladu u tankom sloju da bi sačuvao zelenu boju - priča Vukosava Stevanović. Koren je najbolje da se vadi u jesen, tada se opere od zemlje i suši u sušari ili na suncu. Nauka je potvrdila da, naručito list koprive, sadrži hlorofil, tanin, karotenoid, fitosterol, vitamine C i K, kao i organske kiseline (mravlja i limunska), sluz, mineralne soli.
Vukosava Stevanović kaže da kopriva jača imunitet, a upravo narušena otpornost organizma se smatra ključnim uzrokom alergija, kojem doprinose i prvelika upotreba kozmetike i kućne hemije.

TINKTURA
ZA prevenciju alergija preporučuje se od 20 do 30 kapi koprive jednom dnevno (u vodi, ili soku). Za lečenje, kao dopuna redovnoj terapiji, isti broj kapi treba da se pije od dva do tri puta na dan.

PROBIOTICI
- ZA prevenciju i lečenje alergija poželjno je da se piju i probiotici, ali ne oni koji su registrovani kao dodatak ishrani, već kao lek - kaže Vukosava Stevanović, dipl. farmaceut.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...