Пређи на главни садржај

Prirodni lekovi za astmu


Astma je bolest koja pogađa disajne organe koji postaju vrlo osjetljivi i snažno reaguju na sve što telo prepoznaje kao alergen. Kao reakcija na nadražaj, disajne cevi se naduju i suze, pa se vazduha dolazi do pluća.

Prilikom teških napada astme prekida se dovod kiseonika do važnih organa i može biti fatalno.

Pored redovnog odlaska kod lekara, ovi narodni lekovi mogli bi da pomognu da tegobe budu podnošljivije: 

pic
* Uzmite malo začina kurkume pomešane sa maslacem, pa popijte toplo mleko.
* Pojedite dve kašike đumbira sa medom svakog dana.
* Sok od šargarepe zna da mnogo da pomogne u proređivanju napada astme ukoliko se pije svakodnevno. 

* Žvaćite 10-15 klinčića i sisajte sok.
* Od datule sa toplom vodom može da se smiri ili potpuno prekine kašalj.
* Kašalj ćete smiriti ako svakog dana pijete prokuvane dve-tri osušene kajsije u mleku.
* Pasta od 15-20 zrna crnog bibera i meda normalizuje disanje.
* Svakog dana jedite tri grama soka od bosiljka sa tri grama soka od đumbira u koje je istopljena jedna kašika meda. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...