Пређи на главни садржај

Namirnice koje čiste jetru



picJetra može da se opiše kao organ zadužen za detoksikaciju tela. Jetra je drugi najveći organ u telu i obavlja razne dužnosti, pa je važno da je čuvamo. Neke od funkcija jetre uključuju regulaciju masnoće, balansiranje hormona i pomaganje probave. 
Jedna od najvažnijih metoda za čišćenje jetre uključuje konzumaciju dovoljno vode, ali dobro je da svojoj ishrani dodate i nekoliko namirnica koje štite i poboljšavaju rad jetre.

Šargarepa je prva na popisu, zato što sadrži dosta beta-karotena. Šargarepa pomaže da regulišemo nivo šećera u krvi i smanjuje upale u telu. One su dobar izvor energije i lako se uklope u bilo koje jelo koje pravite. Kada konzumirate hranu koja čisti jetru, važno je da odaberete sastojke koji su sveži i organski uzgajani. 

Beli luk čisti i jača krv. Sadrži velike količine alicina i selena, koji pomažu u čišćenju jetre. Ne samo da poboljšava funkciju jetre, već i rad bubrega. Beli luk deluje na aktiviranje enzima jetre koji izbacuju toksine iz tela. 

Namirnice kao što je limun možete da konzumirate u obliku soka. Limunov sok je pun vitamina C, sadrži antioksidanse i odlično pročišćava žučni mehur, bubrege, probavni trakt i pluća. Sok od pola limuna u čaši tople vode ubrzaće probavu. 

Lisnato zeleno povrće je izvrsno za čišćenje jetre zato što hlorofil absorbuje toksine iz krvotoka. Uključite povrće kao što su spanaćzelje i rukola u vašu prehranu, posebno zato što je odličan izvor vlakana, pa će poboljšati varenje. 

Cvekla sadrži betain koji stimuliše ćelije jetre. Bogata je raznovrsnim vitaminima i mineralima. Pomaže u čišćenju jetre, bubrega i žučnog mehura, ali i odlično stabilizuje nivo šećera u krvi. 

Mleko čička može sprečiti i popraviti oštećenja jetre. Ono sadrži antioksidanse koji deluju kao blokatori otrova. Postoji u kapsulama i može da se konzumira svakodnevno duže vreme. 

Čaj od maslačka ima svojstva antioksidansa i pročišćivača krvi. To je biljni lek koji se koristi vekovima. Koren maslačka stimuliše protok žuči i deluje kao tonik za jetru. Čaj se može piti preventivno kao i radi reparacije štećenja jetre. Jedna šoljica dnevno je sve što vam je potrebno. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...