Пређи на главни садржај

Ubrzan metabolizam skraćuje život



Sposobnost da proždirete kolače i čokolade a da se ne ugojite nije tako dobro kao što zvuči. Naučnici tvrde da ljudi sa brzim metabolizmom žive kraće od onih čije telo sporo sagoreva kalorije.

Eksperimenti na životinjama pokazali su jaku vezu između životnig veka i metabolizma. Životinje koje su trošile energiju veoma brzo živele su kraće, ali nije bilo dokaza da je isti slučaj i među ljudima. Međutim, američki naučnici Nacionalnog instituta za zdravlje su uporedili brzinu metabolizma i životni vek 652 zdrava Pima indijanca iz Arizone u periodu od 21 godine, piše Dejli mejl.

Merili su koliko brzo njihova tela pretvaraju hranu u energiju za 24 sata, kao i kakva im je brzina metabolizma dok odmaraju - što pokazuje koliko energije telo troši samo na rad srca i pluća. 



pic


U izveštaju Žurnalu kliničke endokrinologije i metabolizma, tim naučnika je tvrdi da Indijanci sa bržim metabolizmom žive kraće.

- Otkrili smo da je viša stopa endogenog metabolizma, što označava količinu potrebne energije koju telo koristi za normalne telesne funkcije, faktor rizika ranije smrtnosti. Ubrzani metabolizam može dovesti do ranijeg oštećenja organa - objasnio je doktor Reiner Džumperts.

Rezultati istraživanja se ne odnose na kalorije koje sagorevamo fizičkom aktivnošću koja ima samo pozitivni uticaj na zdravlje. Gojazne osobe neće primetiti benefite sporog metabolizma, jer su zbog prekomerne težine pod većim rizikom oboljevanja od bolesti srca, raka i moždanog udara, kaže doktor Džumperts. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.