Пређи на главни садржај

Ubrzan metabolizam skraćuje život



Sposobnost da proždirete kolače i čokolade a da se ne ugojite nije tako dobro kao što zvuči. Naučnici tvrde da ljudi sa brzim metabolizmom žive kraće od onih čije telo sporo sagoreva kalorije.

Eksperimenti na životinjama pokazali su jaku vezu između životnig veka i metabolizma. Životinje koje su trošile energiju veoma brzo živele su kraće, ali nije bilo dokaza da je isti slučaj i među ljudima. Međutim, američki naučnici Nacionalnog instituta za zdravlje su uporedili brzinu metabolizma i životni vek 652 zdrava Pima indijanca iz Arizone u periodu od 21 godine, piše Dejli mejl.

Merili su koliko brzo njihova tela pretvaraju hranu u energiju za 24 sata, kao i kakva im je brzina metabolizma dok odmaraju - što pokazuje koliko energije telo troši samo na rad srca i pluća. 



pic


U izveštaju Žurnalu kliničke endokrinologije i metabolizma, tim naučnika je tvrdi da Indijanci sa bržim metabolizmom žive kraće.

- Otkrili smo da je viša stopa endogenog metabolizma, što označava količinu potrebne energije koju telo koristi za normalne telesne funkcije, faktor rizika ranije smrtnosti. Ubrzani metabolizam može dovesti do ranijeg oštećenja organa - objasnio je doktor Reiner Džumperts.

Rezultati istraživanja se ne odnose na kalorije koje sagorevamo fizičkom aktivnošću koja ima samo pozitivni uticaj na zdravlje. Gojazne osobe neće primetiti benefite sporog metabolizma, jer su zbog prekomerne težine pod većim rizikom oboljevanja od bolesti srca, raka i moždanog udara, kaže doktor Džumperts. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...