Пређи на главни садржај

Kuzu leči glavobolju, alkoholizam, alergije i prehladu




Kuzu je biljka koja se iz Japana proširila po ostatku sveta, a poznata je po svojim lekovitim svojstvima. Koren kuzua se u Kini vekovima koristi za snižavanje telesne temperature, lečenje problema sa probavom i prehlade, a pokazao se i kao odlična alternativa popularnim lekovima protiv bolova. Doktor Dejvid Penetar sa Harvarda tvrdi da kuzu pomaže i kod alkoholizma.


pic
- Uspeli smo da dokažemo da kuzu značajno smanjuje potrebu za alkoholom. Napitak pripremljen od korena biljke ne može da izleči alkoholizam, ali doprinosi uspostavljaju kontrole nad uživanjem u alkoholnim pićima - tvrdi Penetar.

U prodavnicama prirodne hrane može se nabaviti sušeni kuzu koji je zdrav i koristan dodatak varivima, desertima i supama. Kuzu deluje kao prirodan gustin, a od praha može da se pripremi ukusan čaj koji pomaže kod migrene, visokog krvnog pritiska, bolova u ramenima i leđima, alergija i angine. 



Pozitivne strane kuzua potvrđene su u brojnim istraživanjima. Većina ispitanika nije imala nikakve nuspojave, dok se nekoliko osoba žalilo na vrtoglavicu.

Kuzu poboljšava strukturu tla i pomaže u borbi protiv erozije, a gotovo svaki deo biljke je jestiv. S obzirom na to da je vrlo otporan i brzo raste, kuzu je u pojedinim delovima Amerike postao problem zato što se previše proširio i oduzeo prostor drugoj vegetaciji. 

Коментари

  1. Postovani,
    Jedno pitanje: da li biljka kuzu moze da se gaji u Srbiji, kako i da li postoji negde sadni materijal?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iskreno nisam upoznata sa tim da li može da se gaji u Srbiji..ne verujem, jer ipak to nije nešto poznata biljka kod nas. Mada ako se malo istražuje,traži možda nekako i može se doći do nje.

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...