Пређи на главни садржај

Vitamin D utiče na više od 200 gena


U kojoj meri nedostatak vitamina D može da poveća osetljivost na širok spektar bolesti je istaknuto u novom istraživanju. Naučnici su mapirali tačke na kojoj je vitamin D u interakciji sa našim DNK-a i identifikovali više od 200 gena na koje direktno utiče. Rezultati su objavljeni u časopisu Genome research.
Procenjuje se da 1 milijarda ljudi širom sveta nema dovoljno vitamina D. Ovaj nedostatak se javlja u velikoj meri zbog nedovoljnog izlaganja suncu i, u nekim slučajevima zbog siromašne ishrane. Nedostatak vitamina D je dobro poznati faktor rizika za nastanak rahitisa, ali postoji sve veći broj dokaza da nedostatak vitamina D povećava podložnost pojedinca na autoimune bolesti kao što su multipla skleroza (MS), reumatoidni artritis i dijabetesa tipa 1, kao i određene vrsta raka, pa čak i demenciJu.
Ova studija je koristila novu DNK-a tehnologiJu za kreiranje mapa koje prikazuju vezivanje vitamina D za receptora širom genoma. Receptor vitamina D je protein koga aktivira vitamin D, on se vezuJe za DNK i na taj način utiče na stvaranje protein koji su zapisani u našem genetskom kodu.
Istraživači su otkrili 2776 receptora za vitamin D na dužini celog genoma. Mesta receptora su koncentrisana blizu gena koji su povezani sa autoimunim bolestima kao što su MS, Kronova bolest, sistemski lupus i reumatoidni artritis, kao i nekim genima raka, kao što su hronična limfocitna leukemija i kolorektalnog karcinoma.
Oni su takođe pokazali da vitamin D ima značajan uticaj na aktivnost 229 gena , uključuJući IRF8, raniJe povezan sa MS, i PTPN2, koji je u vezi sa Kronovom bolesću i tip 1 diJabetesa.

"Naša studija pokazuje prilično dramatičan širok uticaj vitamina D naše zdravlje", kaže dr Andreas , jedna od vodećih autora studiJe.
Prvi autor rada, dr Sreeram Ramagopalan, dodaJe: "Sada postoJe dokazi o ulozi vitamina D u razvoju velikog broja bolesti. Dodatak vitamina D tokom trudnoće I u prvim godinama života može imati blagotvorno dejstvo na zdravlje deteta u kasnijem životu. "
Glavni izvor vitamina D u organizmu dolazi iz izlaganja kože suncu, mada konzumiranjem masne ribe može da se obezbedi neki od vitamina. Ranija Istraživanja su pokazala da se svetlija boja kože I kose razvila kod onih populacija koje su se selile u područija sa manjim izloženošću sunčevim zracima bi se optimizovala proizvodnja vitamina D u organizmu. Nedostatak vitamina D može da utiče na razvoJ kostiJu, što dovodi do rahitisa, a kod trudnica, loše zdravlje kostiju može biti fatalno i za majku i dete na rođenju, stoga postoji selekcija u korist ljudi koji su u stanju da proizvedu adekvatne količine vitamina D.




(izvor Genome Research) 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.