Пређи на главни садржај

Ogledalo koje radi kao toplomer

Upravo pročitah jednu zanimljivu vest ,pomalo čudnu ali i korisnu.
Jako je zanimljiva ali opet u krajnjem slučaju  jako korisna za nas i naše zdravlje a i jako laka za korišćenje.

Japanska kompanija NEC/Avio Infrared Teknolodžiks predstavila je u Tokiju ogledalo sa specijalnim infracrvenim senzorom, koji na daljinu meri temperaturu čoveka koji se u njemu ogleda.




Bez fizičkog kontakta ogledalo meri temperaturu ljudskog tela, i ukoliko je ona viša od biološke norme, ispušta zvučni signal. Pored infracrvenog senzora, uređaj je upotpunjen i providnim displejem na kome se ispisuje rezultat merenja.



U slučaju da se u ogledalu niko ne ogleda, na displeju se ispisuje datum, vreme, vlažnost vazduha i sobna temperatura. Prema specifikaciji uređaja koju na sajtu navodi proizvođač, ogledalo je dijagonale 30 centimetara, teško je 1,2 kilograma, s tim što je greška u merenju temperature maksimalno 0,5 stepeni Celzijusa.

U prodaji su dve vrste ogledala, po ceni od 1.180 i 1.440 dolara, i to je, kako tvrde predstavnici kompanije, manje od deset odsto cene teplovizora koji se koriste na aerodromima, stanicama i drugim javnim mestima za potrebe identifikacije potencijalnih nosilaca opasnih infekcija.

"Očekujemo da će naša ogledala biti tražena u školama, bolnicama, biroima, javnom prevozu i drugim javnim mestima na kojima se okuplja veliki broj ljudi", izjavili su predstavnici japanske kompanije, koja planira da ove godine proda do 5.000 uređaja.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...