Пређи на главни садржај

Secerna bolest(dijabetes)









Dijabetes (šećerna bolest) je poremećaj metabolizma karakterističan hroničnom hiperglikemijom (povišenim nivoom  šećera u krvi) zbog poremećenog izlučivanja insulina, delovanja insulina ili oboje. 




Što je insulin?

Insulin je hormon od vitalne važnosti koji proizvodi gušterača u beta-stanicama. Insulin ima ulogu ključa za propuštanje šećera (glukoze) u stanice. 
Kod dijabetesa gušterača proizvodi premalo insulina da bi omogućila da sav šećer koji unesemo hranom iz krvi pređe u mišiće i druge stanice koje proizvode energiju. Ako šećer ne može ući u stanice i biti iskorišten nakuplja se u krvi. Zato je osnovno značenje dijabetesa povišen šećer u krvi koji dugoročno uzrokuje oštećenja na očima, živcima, bubrezima i krvnim sudovima koja nazivamo hronične komplikacije šećerne bolesti. 




Kako djeluje insulin?


Da bi ljudsko telolo normalno funkcionisalo potrebna mu je energija. Za proizvodnju energije telu je potrebna hrana. Energiju ljudsko telo proizvodi u stanicama. 
Za stvaranje energije tijelu su potrebni sledeći sastojci hrane : ugljeni hidrati, masti i belančevine (proteini). 
Ugljeno hidrati su najbolji izvor energije za ljudsko telo. U ugljeno hidrate ubrajamo skrob(brašno, krompir, riža, voće), šećer i glukozu. 


Glukoza je osnovni izvor energije za ljudsko telo. Glukoza je uskladištena u jetri i mišićima u obliku materije  koju nazivamo glikogen, a koji služi kao "rezerva energije". Glukoza u krv dolazi iz hrane (od ugljeno hidrata) i iz jetre (rezerva glukoze iz glikogena). Osim što skladišti jetra proizvodi male količine glukoze (proces proizvodnje naziva se glukoneogeneza). 
Nakon obroka ugljeno hidrati iz probave ulaze u krv, a putem krvi odlaze do stanica. Neke stanice (mišić i masne stanice) trebaju pomoć da bi primile šećer iz krvi i iskoristile ga za stvaranje energije. Jetra treba pomoć za proces uskladištenja glukoze u glikogen. Insulin služi kao ključ koji otvara vrata stanica i omogućuje šećeru iz krvi da uđe u stanicu. Stanica iz šećera proizvodi energiju za svoj rad. To smanjuje šećer u krvi i vraća ga u normalu. 




Koji faktori i kako utiču na glukozu u krvi? 


Hrana (ugljeno hidrati) podiže nivo  glukoze u krvi 
Fizička aktivnost snižava nivo glukoze u krvi 
Stres može podići nivo  glukoze u krvi 
Alkohol snižava nivo glukoze u krvi 



Što znači riječ dijabetes?

Medicinski naziv za šećernu bolest je "diabetes mellitus". Termin "diabetes" znači preterano mokrenje, a riječ "mellitus" znači med. U prošlosti su lekari  dijagnostikovali  dijabetes probajući pacijentov urin. Sladak ukus urina potvrđivao je dijagnozu



Simptomi dijabetesa

često i obilno mokrenje 
žeđ 
glad 
gubitak na težini 
umor/slabost 
zamagljen vid 





Tipovi dijabetesa 

Postoje dve glavne kategorije dijabetesa: 

Dijabetes tip 1
se javlja u detinjstvu ili mladosti i insulin je neophodan u lečenju. Izazvan je samim imunim sastavom tela koji uništava stanice gušterače koje proizvode insulin (beta stanice). 

Dijabetes tipa 2
se obično polako razvija kod odraslih. Napreduje s vremenom. U početku se može lečiti dijetom i vežbama, a u kasnijoj fazi bolesti potrebno je uvesti u lečenje tablete te insulin. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...