Пређи на главни садржај

Koliko su zdrave dijete slavnih ?

Nedavno sam pročitala jedan tekst u blicu o dijetama poznatih i šta na to ima da kažu naši nutricionisti, sadržaj teksta izgleda ovako:



Nutricionista Branka Mitrović komentariše koliko je ishrana Dženifer Aniston, Klaudije Šifer i Šeron Stoun zdrava i upozorava da mlade devojke u razvoju ne bi trebalo da se podvrgnu nijednoj dijeti bez konsultacije sa lekarom ili stručnim licem, kao i da može da bude opasno ako smo pod specijalnim režimom ishrane duže od 15 dana.
dijete slavnih Koliko su zdrave dijete slavnih ?
Dženifer Aniston
Njena ishrana se svodi na takozvano pravilo 40:30:30. To znači da Dženifer jede 40 odsto ugljenih hidrata s malo šećera (mahunarke, žitarice, voće i povrće), 30 odsto proteina (piletina, ćuretina, govedina i niskokalorični mlečni proizvodi) i 30 odsto esencijalnih masnoća (riba, maslinovo ulje, orašasto voće).
  • Komentar stručnjaka: Zona dijeta je slična ovoj. To je dobro izbalansirana ishrana za održavanje to jest kontrolisanje telesne težine.
Klaudija Šifer
Manekenka poreklom iz Nemačke ima najjednostavniji plan ishrane od svih. Ona jede voće, čaj i med za doručak, salate i supe za ručak, kao i salatu od piletine ili ribu. Uveče na jelovniku može biti parče piletine ili samo povrće. Za vreme snimanja, možete je videti kako jede crno grožđe i pije sok od paradjza ili biljni čaj.
  • Komentar stručnjaka: Iako zvuči primamljivo, držati se dijete koja je pomogla Klaudiji Šifer u postizanju željene težine, nutricionisti upozoravaju na neprimerenost tog režima ishrane.
Ako je dijeta dobra za nju, ne znači da je korisna i svim ostalim osobama. Postoji 21 tip ljudi kod kojih se primenjuju različiti programi. U ovoj dijeti nedostaju masnoće, koje su neophodne zbog AD vitamina, koji se jedino rastvara u masnoći. Većina dijeta slavnih osoba daje prednost proteinima, što može dovesti do gubitka kalcijuma u organizmu.


Šeron Stoun
“Sugar Busters” (Isterivači šećera) dijetu je osmislio Leighton Steward u saradnji s kardiologom, endokrinologom i gastroenterologom. Ona je popularna među zvezdama. Ovakvog načina prehrane se pridržavaju Šeron Stoun i Tori Speling. Suština ove dijete je umerenost.
Budući da većina masnoća u našem telu nastaje iz šećera, ova dijeta se orijentiše na povrće bogato vlaknima i žitarice, što pozitivno deluje na metabolizam i na zdravlje uopšte.
Ključ dugotrajnog gubitka kilograma je kontrola veličine porcije, što je ujedno važan deo ove dijete. Predlaže se puno povrća, voća i integralnih žitarica, a to su sve vrlo važni sastojci zdrave uravnotežene ishrane. Naučićete da pripremate zdravu hranu na najbolji način, na primer kuva se na pari.
Treba da izbacite šećere, a to se ne odnosi samo na čokoladu i keks, već na sve izvore šećera, uključujući hranu koja ima visoki glikemijski indeks, poput meda, piva, testenine ili krompira. Treba izbegavati obrađenu, a jesti više integralnu hranu. Trebalo bi da jedete nemasnu govedinu, piletinu, ribu i druge izvore nemasnih proteina, kao i određeno povrće poput mahunarki, zelene salate i tikvica.
Izbegavajte hranu od belog brašna poput belog hleba, zatim kukuruz i kukuruzne pahuljice, krompir, šećer i proizvode s dodatkom šećera, zaslađeni musli, gotovu hranu, zrele banane, suvo grožđe, ananas, repu, cveklu, peršun, med, sirupe, zašećerena pića, pivo. Ako imate jaku želju za slatkišima uzmite nešto bez šećera ili s veštačkim zaslađivačima.
  • Komentar stručnjaka: Ne treba se hraniti ovako duži period, jer ova dijeta isključuje određene namirnice sa nutritivnim vrednostima neophodnim za razvoj organizma. Posebno nije dobra za mlade u razvoju. Bez saveta lekara ili stručnog lica ne treba je držati duže od 15 dana. U njoj takođe nema dovoljno AD vitamina. Dodajte hladno ceđeno ulje.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...