Пређи на главни садржај

Nokti ogledalo zdravlja organizma

Nokti mogu biti tvrdi i meki, krti i trošni, zavisno od vrste bolesti ili loših navika, a trošni se najčešće javljaju i obično su posledica korišćenja laka, gljivičnih oboljenja i psorijaze, ili nedostatka gvožđa.





- Nokti, kao tvorevina pokožice, imaju pre svega zaštitnu funkciju osetljivosti jagodica prstiju. Zatim, omogućavaju prstima hvatanje malih predmeta i obavljanje finih i preciznih radnji. Služe i kao odbrambeno i agresivno oružje, a imaju i estetsko-kozmetski značaj. S obzirom na to da su lako dostupni pogledu, često su pokazatelj pojedinih kožnih, ali i unutrašnjih oboljenja. Na to ukazuju njihova oštećenja, koja nekada mogu biti posledica i uticaja štetnih faktora, kao što su povrede, lekovi, infekcija. Ali, i loših navika, poput grickanja prstiju, ili tikova, odnosno nekontrolisanog lupkanja prstima.
Kakve su promene na noktima posledično nastale zbog drugih bolesti?
- Kao posledica drugih bolesti promene na noktima mogu biti ispoljene na različite načine. Trakasta krvarenja noktiju se, primera radi, ispoljavaju kod bolesti srca ili upale krvnih sudova. Kod ciroze jetre mogu da se jave beličasti nokti, s tim što se te beličaste promene zaustavljaju na jedan do dva milimetra od donje ivice nokta. Ako je reč o bubrežnim oboljenjima, promene na noktima su pola-pola. Gornja polovina nokta je mat bela, a donja smeđa. Kod reumatskog artritisa, mogu da se jave crvenkaste promene u gornjoj polovini nokta. Ako se radi o plućnim oboljenjima, nokti postaju maljičasti (kao malj), pri čemu se povećava uzdužna i poprečna krivina nokta. Ovde treba biti oprezan, jer ova vrsta promene zna da se javi i kod potpuno zdravih osoba. Kod manjka gvožđa u organizmu, nokti mogu da poprime izgled kašike sa udubljenjem...

Kako nokti još mogu da se menjaju?
- Promena njihovog oblika, čvrstine i boje, može da nastane i kao posledica neke kožne bolesti. Može i kod urođenih i naslednih bolesti, ali i infekcija, pa čak i polno prenosivih bolesti. Oštećenja nastaju i zbog bavljenja određenim poslovima, ali i zbog tumora noktiju. Iz pojedinih razloga nokti mogu biti i presavijeni ili udubljeni, poprečno izbrazdani ili uzdužno rascepljeni. Mogu biti i urasli, najčešće na palcu noge, što pravi značajne tegobe. Ova promena nastaje zbog toga što postoji nesrazmera nokatne ploče i nokatnog ležišta. Do urastanja dolazi i zbog prevelike krivine nokatne ploče. U svakom slučaju, da bi se razumela priroda ovog organa treba znati da on ima vrlo složenu strukturu. Nokat nije samo vidljiva nokatna ploča, već i ležište ispod sa krvnim sudovima.

Od čega zavisi čvrstina noktiju?
- Promena čvrstine noktiju takođe može biti posledica bolesti ili loših navika. Nokti mogu biti tvrdi i meki, krti i trošni. Trošni se najčešće javljaju, pri čemu imaju belu površinu i krune se. Ovakvi su obično posle korišćenja laka, gljivičnih oboljenja i psorijaze, kao i kod nedostatka gvožđa. Tvrdi su karakteristični za urođena oboljenja, pri čemu su nalik kandžama, dok se meki javljaju prilikom oduzetosti, hroničnih upala zglobova, i u kontaktu sa hemikalijama. Krti nokti se karakterišu lomljivošću, prskanjem, cepanjem, što je povezano sa deficitom gvožđa u organizmu.

A od čega zavisi boja noktiju?
- Boja zavisi od providnosti, odnosno pigmenta i prokrvljenosti nokatne ploče. Do promene boje najčešće dolazi zbog uticaja spoljašnjih negativnih uzročnika, od kojih su posebno važni duvan, kozmetska sredstva, lekovi, bakterijske i gljivične infekcije, kao i kožna oboljenja. Ipak, najčešća boja noktiju je u vidu beličastih poprečnih traka, koja nastaje kao posledica traume, ili pri manikiranju. Zelenkasta, smeđa do crne boje nastaje zbog veće količine pigmenta u noktu, ili pak, kao fiziološka promena u starosti, ili kao posledica postojanja mladeža ispod nokta. Žuta prebojenost najčešće je nepoznatog uzroka, ali se nekada javlja i kod upotrebe lekova iz reda tetraciklina, kod pojave side, tumora bronha...

LIHENPLANUS
Kožno oboljenje lihenplanus, praćeno pojavom crvenoljubičastih bubuljica i svrabežom po koži, ispoljava znake i na noktima. Nokti su u vidu uzdužnih brazdi, grebena i rascepa.
I alopecija areata, pečatno opadanje kose, ispoljava se na noktima u vidu tačkastih udubljenja.


Polno prenosive bolesti
Polno prenosive bolesti takođe ispoljavaju svoje simptome na noktima. Kod sifilisa postoji ranica uz nokatnu ploču, koja može da zahvati i nokatno ležište. Kod gonoreje, ali izuzetno retko, mogu da se jave gnojanice i mehurići, u neposrednoj blizini nokatne ploče. Bakterijske i virusne infekcije ispoljavaju se upalom kože oko nokatne ploče, što je relativno često kod dijabetičara, ili bolesti perifernih krvnih sudova.

Vitamini i minerali
Za lepe i zdrave nokte neophodna je pravilna i redovna nega i ishrana. Lomljivost i suvoća noktiju često je posledica nedostatka vitamina A i kalcijuma. Da bi se on nadomestio, potrebno je češće jesti šargarepu, bundevu i mlečne proizvode. Ukoliko se nokti savijaju nadole, najverovatnije postoji nedostatak folne kiseline, proteina i vitamina C. Da bi sve ovo nadoknadili neophodno je jesti soju, meso, spanać, papriku i kivi. Vertikalne bele linije mogu da se jave zbog slabe apsorpcije minerala i vitamina, ali i zbog manjka vitamina B12 i gvožđa. Za otklanjanje ovog problema poželjno je grickati suvo grožđe i piti pivski kvasac. Bele tačke ukazuju da nema dovoljno kalcijuma i cinka, zbog čega bi trebalo da se jedu mlečni proizvodi i spanać.

Nega
Prilikom obavljanja kućnih poslova, nokte treba zaštititi rukavicama da se ne bi oštetili. Takođe ih treba masirati svaki put kada se ruke namažu zaštitnom kremom. Za njihovo oblikovanje treba koristiti finu turpijicu a ne makazice. To je posebno važno ukoliko se na noktima pojave vertikalne ispupčene pruge. Za ove pruge stručnjaci kažu da su neka vrsta bora na noktima, koje spontano nastaju usled starenja. Da bi se smanjile treba ih lagano isturpijati veoma finom turpijicom, ispolirati, a zatim naneti odgovarajući lak. I, naravno, redovno ih mazati kremom za ruke.

Rast
Nokat u proseku raste jedan santimetar za tri meseca na rukama, a na stopalima tri puta sporije, dok je oko sedam meseci potrebno da izgubljeni nokat ponovo izraste. Nokti rastu brže leti nego zimi, i brže kod muškaraca nego kod žena, osim onih koje su u trudnoći. Takođe je dokazano da nokti rastu brže kada se više koriste prsti. S obzirom na to da je zimi hladno i cirkulacija loša, stanje se može poboljšati kuckanjem po tastaturi, sviranjem klavira obavljanjem nekog drugog sličnog posla.
Da bi nokti što duže bili lepi treba ih skraćivati makazama posebne namene i oblika. Turpijanje treba obavljati u jednom smeru, tako da oblik slobodne ivice nokta bude zaravnjen na sredini, a bočno blago zaobljen. Nokat ne sme da se čisti suviše duboko ispod, jer može da se napravi ranica, savršeno mesto za uzročnike infekcija. Prolaz za infekcije može biti i mesto odakle je iščupana zanoktica.

Zima
Zbog hladnog i suvog vazduha koji nagriza površinu noktiju, zimi nokti postaju krti i suvi, lome se, ljušte i gube svoj prirodni sjaj. Ovo je naročito izraženo ukoliko se ne nose rukavice. Da bi nokti i u zimskim danima izgledali lepo i zdravo, poželjno je da se jednom nedeljno skraćuju i redovno mažu hranljivom kremom. Ovo važi i za zanoktice, koje su onda manje sklone pucanju. Posle pranja ruke treba dobro da se osuše, jer voda više smeta noktima nego koži. Nokti obavezno treba da se zaštite makar bezbojnim lakom.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.