Пређи на главни садржај

6 tegoba koje ne smete da zanemarujete


Ako nedeljama osećate bol u grudima, kašljete ili imate visoku temperaturu, obavezno se obratite lekaru, jer je jasno da ove tegobe neće proći same od sebe. Navodimo vam šest simptoma koje ne bi trebalo da ignorišete, jer oni ponekad mogu da upute na ozbiljno oboljenje.


Ako se glavobolja ili povišena temperatura često javljaju česte, lekar treba da otkrije njihov uzrok
1. ZASLEPLJUJUĆE GLAVOBOLJE
Ako su glavobolje česte, vreme je da lekar otkrije njihov uzrok. Bilo da one potiču od problema s vidom, nezdravog života ili nečeg ozbiljnijeg, potrebna je adekvatna terapija.

2. DUGOTRAJAN KAŠALJ
Kašalj je redovni pratilac prehlade ili gripa, ali ako se nastavi i nekoliko nedelja pošto ste ozdravili, ponovo posetite lekara. Dugotrajan kašalj može da uputi na tuberkulozu, infekciju disajnih puteva, pa i rak pluća.

3. TEMPERATURA
Ako se telesna temperatura kreće od visoke do normalne bez nekog vidnog razloga, treba da otkrijete šta nije u redu. Takođe treba da posetite lekara ukoliko imate visoku temperaturu duže od tri dana.

4. DIJAREJA
Bez obzira da li je uzrok "pokvarena" hrana ili virusi, dijareja može da bude opasna i što duže traje, sve je opasnija, jer organizam može da dehidrira. Prema tome, ukoliko proliv traje duže od dva-tri dana, treba posetiti lekara.

5. BOL U GRUDIMA
Može da bude naivan simptom, ali ako je udružen s bolom u levoj ruci, treba pod hitno otići na lekarski pregled, jer može da bude simptom srčanog udara.

6. TEŠKOĆE U DISANJU
Iznenadno otežano disanje može da ukazuje na mnoga oboljenja, od astme do alergijske reakcije. 




Izvor : zena.blic

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...