Пређи на главни садржај

6 tegoba koje ne smete da zanemarujete


Ako nedeljama osećate bol u grudima, kašljete ili imate visoku temperaturu, obavezno se obratite lekaru, jer je jasno da ove tegobe neće proći same od sebe. Navodimo vam šest simptoma koje ne bi trebalo da ignorišete, jer oni ponekad mogu da upute na ozbiljno oboljenje.


Ako se glavobolja ili povišena temperatura često javljaju česte, lekar treba da otkrije njihov uzrok
1. ZASLEPLJUJUĆE GLAVOBOLJE
Ako su glavobolje česte, vreme je da lekar otkrije njihov uzrok. Bilo da one potiču od problema s vidom, nezdravog života ili nečeg ozbiljnijeg, potrebna je adekvatna terapija.

2. DUGOTRAJAN KAŠALJ
Kašalj je redovni pratilac prehlade ili gripa, ali ako se nastavi i nekoliko nedelja pošto ste ozdravili, ponovo posetite lekara. Dugotrajan kašalj može da uputi na tuberkulozu, infekciju disajnih puteva, pa i rak pluća.

3. TEMPERATURA
Ako se telesna temperatura kreće od visoke do normalne bez nekog vidnog razloga, treba da otkrijete šta nije u redu. Takođe treba da posetite lekara ukoliko imate visoku temperaturu duže od tri dana.

4. DIJAREJA
Bez obzira da li je uzrok "pokvarena" hrana ili virusi, dijareja može da bude opasna i što duže traje, sve je opasnija, jer organizam može da dehidrira. Prema tome, ukoliko proliv traje duže od dva-tri dana, treba posetiti lekara.

5. BOL U GRUDIMA
Može da bude naivan simptom, ali ako je udružen s bolom u levoj ruci, treba pod hitno otići na lekarski pregled, jer može da bude simptom srčanog udara.

6. TEŠKOĆE U DISANJU
Iznenadno otežano disanje može da ukazuje na mnoga oboljenja, od astme do alergijske reakcije. 




Izvor : zena.blic

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.